Εποχή υψηλής αστάθειας για τον «μαύρο» χρυσό

Εποχή υψηλής αστάθειας για τον «μαύρο» χρυσό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O χρόνος μετράει αντίστροφα για την επικείμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ στα τέλη του μηνός στη Βιέννη, ενώ τα μηνύματα για την προσδοκώμενη μείωση παραγωγής, η οποία και θα συζητηθεί εκεί, δεν είναι ιδιαίτερα σαφή. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον ΟΠΕΚ, εμφανίστηκε αισιόδοξη πως θα επιτευχθεί συμφωνία και θα στηριχθεί η τιμή του «μαύρου» χρυσού. Αντιθέτως, στελέχη πετρελαϊκών κολοσσών και αναλυτές αμφιβάλλουν για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας, επικαλούμενα διαφωνίες εντός του οργανισμού. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει πως μπαίνουμε σε μια εποχή υψηλής αστάθειας όσον αφορά την τιμή του «μαύρου» χρυσού.

Συναίνεση

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ εξέφρασε την ελπίδα πως θα συναφθεί συμφωνία στις 30 Νοεμβρίου, η οποία θα οριστικοποιήσει την αρχική συμφωνία του Σεπτεμβρίου. Τότε είχε ατύπως συμφωνηθεί να μειωθεί η παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να κυμανθεί μεταξύ 32,5 και 33 εκατ. βαρελιών ημερησίως, προβλέποντας παράλληλα ειδική ρήτρα για χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Νιγηρία, των οποίων η παραγωγή έχει πληγεί από πολέμους ή από διεθνή εμπάργκο.

«Αν θέσουμε σε εφαρμογή το όριο των 32,5 εκατ. βαρελιών, εκτιμώ ότι η ανάκαμψη της αγοράς θα επιταχυνθεί, ωφελώντας παραγωγούς και καταναλωτές», δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ο Χαλίντ αλ Φαλίχ. Ως αντίδραση σε αυτό το θετικό κλίμα η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε προσωρινά στα 47 δολάρια το βαρέλι, αν και εν συνεχεία υποχώρησε στα σχεδόν 46 δολάρια. Το αργό Νέας Υόρκης έφτασε στα 46,58 δολάρια και μετά έπεσε στα 45,07 δολάρια το βαρέλι. Αναφερόμενοι οι υπουργοί Ενέργειας της Αλγερίας και του Κατάρ στο Ιράν και στο Ιράκ, δύο χώρες που ζήτησαν ειδική μεταχείριση στις περικοπές, εξέφρασαν την άποψη «πως θα βρεθεί μια μέση λύση». Θετικό ρόλο αναμένεται να παίξει η Ρωσία, η οποία τάσσεται υπέρ της μειωμένης παραγωγής και της συνεργασίας με τον ΟΠΕΚ. Η Ρωσία δεν ανήκει στον διεθνή οργανισμό, αλλά μαζί με τη Σαουδική Αραβία προμηθεύουν την αγορά με το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Τις αμφιβολίες της εκφράζει, ωστόσο, η βιομηχανία του κλάδου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BP Μπιλ Ντάντλεϊ να δηλώνει απαισιόδοξος. «Το ποιες είναι οι προσδοκίες φαίνεται από τη διακύμανση της τιμής στα 45-46,5 δολάρια το βαρέλι και σε αυτά τα επίπεδα θα παραμείνει αν δεν υπάρξει συμφωνία». Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων για πετρελαϊκά θέματα EnerCom, αν τελικά μειωθεί η παραγωγή κατά ένα εκατομμύριο την ημέρα, η τιμή πιθανώς να ενισχυθεί κατά 3 δολάρια το βαρέλι. Βέβαια, όπως παρατηρούν ειδικοί αναλυτές, πολλές από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες δεν προτίθενται να περιορίσουν το πετρέλαιο που παράγουν, επειδή ενδιαφέρονται για μεγαλύτερα έσοδα. Μόλις ενισχυθεί η τιμή του «μαύρου» χρυσού, τότε θα προωθήσουν και θα ολοκληρώσουν έργα που αφορούν την άντληση και την αύξηση της παραγωγής τους. Ακολούθως, η γενικότερη δραστηριότητα στα πετρελαιοφόρα εδάφη θα τονώσει την προσφορά, βυθίζοντας εκ νέου τις τιμές.

Εχοντας αυτά κατά νου και γνωρίζοντας ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και αλλού αυξάνονται, φαίνεται ότι η μείωση της προσφοράς κατά 1 εκατ. βαρέλι την ημέρα δεν αρκεί να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου.

Τέλος, όπως προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η ζήτηση για πετρέλαιο θα διογκώνεται έως το 2040 λόγω έλλειψης εύκολης εναλλακτικής για τις οδικές μεταφορές φορτίου, τις αερομεταφορές και την πετροχημική βιομηχανία. Στα επιβατικά οχήματα η ζήτηση θα περισταλεί ακόμα κι αν διπλασιαστεί ο αριθμός τους, επειδή θα αυξηθούν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, θα επεκταθεί η χρήση των βιοκαυσίμων και θα ενισχυθεί η εξοικονόμηση στην κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή