Η ΕΚΤ αγοράζει εταιρικά ομόλογα, αλλά οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν

Η ΕΚΤ αγοράζει εταιρικά ομόλογα, αλλά οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι στιγμής η επιλογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει εταιρικά ομόλογα, με την ελπίδα ότι θα πείσει τις εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, ενισχύοντας τελικά την απασχόληση και την ανάπτυξη, έχει αποδειχθεί άστοχη. Οι εταιρείες είναι ικανοποιημένες από την πτώση του κόστους δανεισμού, ωστόσο προτιμούν να φυλάσσουν τα μετρητά τους, σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal. Από τον περασμένο Ιούνιο, η ΕΚΤ έχει αγοράσει εταιρικά ομόλογα συνολικού ύψους 44,3 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος δανεισμού των εταιρειών και ενισχύοντας την έκδοση εταιρικών ομολόγων. Ωστόσο, ο ίδιος λόγος που οδήγησε την ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα –η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης– αποτελεί και τον λόγο που οι εταιρείες διστάζουν να επενδύσουν, σύμφωνα με τη WSJ. «Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία (που να υποδηλώνουν) ότι έχει αλλάξει η συμπεριφορά των εταιρειών λόγω του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ», λέει στη WSJ ο Χαντς Λορέντσεν, επικεφαλής αναλυτής πιστωτικής στρατηγικής για την Ευρώπη στη Citigroup. «Συνολικά, οι εταιρείες στην Ευρώπη παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές», συμπληρώνει. Τον περασμένο Ιούνιο το επίπεδο των αποταμιεύσεων που έχουν οι εταιρείες της Ευρωζώνης είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, σύμφωνα με την JPMorgan.

Οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες είχαν συσσωρεύσει αποταμιεύσεις 296 δισ. ευρώ την περίοδο Ιουνίου 2015 – Ιουνίου 2016, ενώ συγκριτικά οι αμερικανικές εταιρείες είχαν έλλειμμα 40 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν προχωρούν καν σε επαναγορά των μετοχών τους (μόλις το 5% των μετρητών πηγαίνει σε επαναγορά μετοχών σε σύγκριση με το 25% στις ΗΠΑ) και απλώς τοποθετούν τα χρήματά τους στην τράπεζα. Περιμένουν να βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές στην Ευρωζώνη και οι δυνητικές αποδόσεις προτού επενδύσουν ξανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή