Ο Τραμπ θα καταργήσει αμέσως την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού

Ο Τραμπ θα καταργήσει αμέσως την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση χθες του εντολοδόχου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα επικυρώσει την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού (TPP) οδηγεί σε ακύρωσή της και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο στην Κίνα, ώστε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο εμπόριο.

Η συμφωνία των 12 χωρών του Ειρηνικού αποτελούσε το μεγαλύτερο επίτευγμα του προέδρου Ομπάμα στον τομέα του εμπορίου. Περιλάμβανε 12 χώρες από την Αμερική και την Ασία και κάλυπτε το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, χθες ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία την πρώτη κιόλας ημέρα που αυτός θα αναλάβει πρόεδρος, ενώ αποκάλεσε τη συμφωνία «δυνητική καταστροφή για τη χώρα μας». Στόχος της ΤΡΡ, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Μεξικό και τη Μαλαισία, ήταν η εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών των χωρών του Ειρηνικού και η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω του περιορισμού των δασμών και της υιοθέτησης κοινών προτύπων για την εργασία και το περιβάλλον κ.λπ. Οι επικριτές της ΤΡΡ υποστηρίζουν πως η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μυστικών διαπραγματεύσεων και ότι ωφελούσε πρωτίστως τις μεγάλες εταιρείες. Πλέον η συμφωνία είναι, ουσιαστικά, «νεκρή» διότι απαιτείται η επικύρωσή της από τουλάχιστον έξι χώρες που θα έχουν από κοινού το 85% του ΑΕΠ των κρατών που θα συμμετέχουν σε αυτήν. Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ το τελευταίο κριτήριο δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε δήλωσε χθες πως «η ΤΡΡ δεν έχει νόημα χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», παρά το γεγονός ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ θα παροτρύνει και τις υπόλοιπες χώρες να πράξουν το ίδιο, με την ελπίδα ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον η πολιτική των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, όμως, φαίνεται πως τα υπόλοιπα κράτη δεν πρόκειται απλώς να περιμένουν μήπως αλλάξει γνώμη ο κ. Τραμπ. Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Στίβεν Τσιόμπο δήλωσε χθες στην Καμπέρα ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συμφωνία ακόμη και χωρίς τις ΗΠΑ και ότι έχει την πρόθεση να την τροποποιήσει και πιθανώς να προσθέσει και νέα μέλη. «Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να εξετάσουμε κατά πόσον θα ήθελαν να προσχωρήσουν η Κίνα ή η Ινδονησία, λέγοντάς τους ότι τους ανοίγουμε τον δρόμο ώστε να υπογράψουν και αυτές τη συμφωνία αν το επιθυμούν».

Η Κίνα, πάντως, έχει προωθήσει τη δική της εκδοχή της συμφωνίας εμπορίου του Ειρηνικού (RCEP), στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ. Πρόκειται για περισσότερο παραδοσιακή εμπορική συμφωνία, που περιλαμβάνει τη μείωση των δασμών αλλά όχι το άνοιγμα των οικονομιών και την καθιέρωση κοινών προτύπων για εργασία και περιβάλλον, όπως η ΤΡΡ. Μάλιστα, η κινεζική συμφωνία εμπορίου βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής στη σύνοδο κορυφής Ασίας – Ειρηνικού, που έλαβε χώρα στο Περού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Τιαν Γιαν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κινεζικής αποστολής στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε πως περισσότερες χώρες εκφράζουν την πρόθεση να υπογράψουν την κινεζική εμπορική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων του Περού και της Χιλής, και ότι τα ήδη υπάρχοντα μέλη επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προφυλαχθούν από τον αυξανόμενο προστατευτισμό. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, το Πεκίνο είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο νέας συμφωνίας που θα προάγει το ελεύθερο εμπόριο στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία δεν θα είναι αποσπασματική και «πολιτικοποιημένη». Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε και αυτή εγκαταλείψει τη διαδικασία επικύρωσης της ΤΡΡ, όταν κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εγκαταλείπει την προσπάθεια να επικυρώσει τη συμφωνία πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή