Ανάπτυξη στις ΗΠΑ, επιβράδυνση στην Κίνα

Ανάπτυξη στις ΗΠΑ, επιβράδυνση στην Κίνα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη χρονιά οι επενδυτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν πολιτικά πολωμένο κόσμο. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ενδεχομένως να επιταχυνθεί συγκρατημένα. Το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί στο 3,5% από το 3,1% το τρέχον έτος, λόγω του ότι στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα βελτιωθεί, ενώ στην Κίνα θα εξακολουθήσει να επιβραδύνεται. Ενόψει των εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την ολοένα και εντονότερη διχαστική τάση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της. Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, η UBS προβλέπει αύξηση επιτοκίων μία φορά τον Δεκέμβριο και δύο φορές το 2017, ενώ αναμένεται να προωθηθούν δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Ο δε πληθωρισμός πιθανώς να ανέλθει περισσότερο από τα επιτόκια. Στην Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως αρχίσει να αναδιπλώνεται ως προς την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η Κίνα ενδεχομένως να διαχειριστεί την επιβράδυνση της οικονομίας της και να επιτρέψει το γουάν να υποχωρήσει ως προς το δολάριο στα 7 γουάν σε 12 μήνες.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής στο γραφείο παγκόσμιων επενδύσεων της Μονάδας Διαχείρισης Πλούτου της UBS Μαρκ Χέφελε, «οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα συνεχίσουν να κλίνουν υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής». Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές ειδικά στις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές θα έχουν ερείσματα και ότι οι επενδύσεις με αξιοπρεπή απόδοση θα έχουν ενδιαφέρον. Επιπλέον, οι επενδυτές θα χρειαστεί να εξετάσουν επενδυτικά προϊόντα ως ανάχωμα στην άνοδο του πληθωρισμού. Από το 2016 έχουν εξαχθεί ορισμένα διδάγματα:

1. Η χρονιά αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη για όσους έκαναν προβλέψεις, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλέγεται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία να αποχωρεί από την Ε.Ε. Οι δε κεντρικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να χαλαρώσουν περισσότερο από το αναμενόμενο την πολιτική τους.

2. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All – Country World Index υποχώρησε 13% στις αρχές της χρονιάς, λόγω ανησυχιών για την Κίνα, αλλά ανέκαμψε τον Μάρτιο – πάντως όσοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους αποζημιώθηκαν.

3. Τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών προβλέπεται να αυξηθούν 8% το 2017, λόγω της σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου, της νομισματικής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης και μιας πιθανής δέσμης μέτρων στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

4. Το ασθενέστερο δολάριο, τα χαμηλά επιτόκια στις αναδυόμενες αγορές και η σταθεροποίηση της αύξησης του ΑΕΠ και των τιμών εμπορευμάτων θα βοηθήσουν τις μετοχές και τους επενδυτικούς οίκους στη Νοτιοανατολική Ασία που δραστηριοποιούνται στα ακίνητα.

5. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές σε Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Ελβετία, όσες επιχειρήσεις προσφέρουν αξιόπιστα έσοδα για μετόχους, όπως μερίσματα, είναι πιο ελκυστικές.

6. Η UBS εκτιμά πως τα αμερικανικά χρεώγραφα, που προσφέρουν προστασία έναντι του πληθωρισμού, θα επωφεληθούν από την αύξηση των μισθών, τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου, τα δυνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ και το ασθενές δολάριο.

7. Η βελτίωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και η πολιτική αβεβαιότητα θα ενισχύσουν τα πολύτιμα μέταλλα, όπως το παλλάδιο και την πλατίνα το 2017. Για το επόμενο έτος υπάρχουν πεδία που πρέπει οι επενδυτές να τα προσέξουν ιδιαίτερα: πρώτον, ο κλάδος της περίθαλψης στις αναδυόμενες αγορές αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ και δημιουργεί ευκαιρίες για τις εταιρείες, δεύτερον, η εξοικονόμηση ενέργειας οδηγεί κυβερνήσεις σε δράσεις για μείωση εκπομπών ρύπων και, τρίτον, οι εταιρείες κινητοποιούνται να καλύψουν τη ζήτηση για εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να το πράξουν.

* Aνάλυση της Μονάδας Διαχείρισης Πλούτου της UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή