Η εισοδηματική ανισότητα σε επίπεδα-ρεκόρ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Η εισοδηματική ανισότητα σε επίπεδα-ρεκόρ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισοδηματική  ανισότητα έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, παρά τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της απασχόλησης παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.

Για την Ελλάδα, ο Οργανισμός επισημαίνει τη βαρύτατη επίπτωση που είχε η εκτίναξη της ανεργίας στα εισοδήματα των νοικοκυριών από το 2010 έως το 2014. Ωστόσο, δεν προχωράει σε σύσταση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Ο ΟΟΣΑ, στη δεύτερη έκθεση που δημοσιοποίησε χθες για τη δημοσιονομική προσαρμογή, περιλαμβάνει τη χώρα μας ανάμεσα σε αυτές που, προς το παρόν, δεν πρέπει να μεταβάλουν το μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε σημαντικά κυρίως στη Σλοβακία, στην Ισπανία και στη Σουηδία, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στην έκθεση ο Οργανισμός για την περίοδο 2007 – 2015. Αντίθετα, η εισοδηματική ανισότητα μειώθηκε στην Ισλανδία και τη Λιθουανία.

Στην Ελλάδα, αν και το 2014 παρατηρήθηκε οριακή σταθεροποίηση στην απώλεια εισοδημάτων, εντούτοις η υψηλή ανεργία αποτελεί τη βασική αιτία απώλειας εισοδήματος. Ετσι, σε σύνολο οικονομίας, τα εισοδήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 20% από το 2010 (πρώτο μνημόνιο) μέχρι το 2014 (δεύτερο μνημόνιο). Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έκθεσης, η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 12%.

Σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, από το 2007 έως το 2010, μειώθηκε κατά 2,1%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στους χαμηλόμισθους (-5,3%). Η αντίστοιχη μείωση στους υψηλόμισθους ήταν 3,6%. Στη γειτονική Τουρκία η αύξηση των μισθών έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια κατά 0,40% την εισοδηματική ανισότητα, σε σχέση με το 2010.

Αδήριτη είναι η ανάγκη για υψηλή δημοσιονομική χαλάρωση σε χώρες όπως οι Τσεχία, Λετονία, Εσθονία και Γερμανία, καταλήγει η έκθεση του ΟΟΣΑ, τονίζοντας τη σημασία αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών δεικτών σε χώρες με μεγάλα πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, χώρες με πλεονάσματα μπορούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους και να εκμεταλλευθούν το χαμηλό κόστος δανεισμού, καθώς διαθέτουν επαρκή περιθώρια για να τονώσουν την παραγωγικότητά τους κατά 0,5% τα τελευταία 3 με 4 χρόνια.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται, ενδεχομένως, να προκαλέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στη Γερμανία, η οποία διά του υπουργού της Οικονομικών Σόιμπλε είχε πριν από λίγες μέρες απορρίψει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση επεκτατικής πολιτικής. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι από εκείνες τις χώρες που οφείλουν να ακολουθήσουν περαιτέρω πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά ούτε και χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή