Στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας

Στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι λίγοι οι γενναίοι διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι βαδίζουν αντίθετα προς την τρέχουσα αντίληψη των επενδύσεων στην Ιταλία, όντας πεπεισμένοι ότι η αναμενόμενη αποτυχία του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο επικείμενο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου θα τους προσφέρει ευκαιρίες κέρδους. Από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα, οι τιμές των μετοχών των ιταλικών εταιρειών έχουν απολέσει σχεδόν το 25% της αξίας τους, όταν τα κρατικά ομόλογα υφίστανται και αυτά επίθεση εν όψει δημοψηφίσματος. Εάν, μάλιστα, οι διεξαγόμενες δημοσκοπήσεις αποδειχθούν και αξιόπιστες, τότε ενδεχομένως ο κ. Ρέντσι να αναγκαστεί να παραιτηθεί και η κυβέρνησή του να κλονιστεί. Επιπλέον, σε μια τέτοια εξέλιξη πλήγμα θα δεχθεί και το ευρώ. Διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές των αγορών προβλέπουν ότι οι μαζικές πωλήσεις τίτλων θα επιταθούν, εάν η μεταρρύθμιση του Ιταλού πρωθυπουργού με τη σχεδιαζόμενη περιστολή των εξουσιών της Γερουσίας αποτύχει.

Υπάρχουν, όμως, επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία στοιχηματίζουν ότι οι χειρότεροι φόβοι της αγοράς είναι αβάσιμοι. «Η διάθεση των επενδυτών θα μεταβληθεί για ένα, δύο ή τρεις μήνες, αλλά δεν πρόκειται να επέλθει καταστροφή, στην περίπτωση, που επικρατήσει το “Οχι”», επισημαίνει ο Ουμπέρτο Μποργκέζι της Albemarle Asset Management, η οποία θα προωθήσει ένα επενδυτικό κεφάλαιο τέσσερις ημέρες προ του δημοψηφίσματος. «Δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τις κρίσεις, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας». Κατά τον κ. Μποργκέζι, η Albemarle Asset Managemnt σχεδιάζει να συγκεντρώσει έως και 60 εκατ. ευρώ για τα νέα ιταλικά κεφάλαια, τα οποία θα εστιασθούν σε υποτιμημένες μετοχές. Μεταξύ των επιλογών του βρίσκονται ορισμένες παλαιές επιχειρήσεις, όπως ο εκδοτικός οίκος Mondadori, η εταιρεία μηχανών για την επεξεργασία του ξύλου Biesse και η κατασκευάστρια βιομηχανικών εξαρτημάτων, Saes Getters. Οι μετοχές αυτές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά οι εταιρείες τελούν υπό ορθή διαχείριση και τα προϊόντα τους έχουν ζήτηση. Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων στη Γηραιά Ηπειρο.

Ο όμιλος της AXA Investment Managers με έδρα το Παρίσι, o oποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, τηρεί και αυτός στάση αναμονής με ιταλικά επενδυτικά κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι τοποθετημένο σε μετοχές ιταλικών τραπεζών, οι οποίες λογίζονται και ως οι πιο ευάλωτες σε μία μαζική κίνηση πωλήσεων. «Είμαστε προετοιμασμένοι για αστάθεια, αλλά δεν στοιχηματίζουμε στο δημοψήφισμα – θα ήταν σαν να αγοράζαμε λαχείο», παρατηρεί ο Ζιλ Γκιμπού, επικεφαλής της στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών της ΑΧΑ. «Το πεδίο των τραπεζών της Ιταλίας δεν είναι άσπρο – μαύρο κι εμείς επενδύουμε με ορίζοντα τριών ετών όχι τριών εβδομάδων».

Ο ίδιος πιστεύει πως οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα επιτρέψουν να ξεσπάσει μια σαρωτική κρίση, δεδομένου ότι η ακεραιότητα της ίδιας της Ευρωζώνης μπορεί να διακυβευθεί μόνο εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας καταρρεύσουν. «Μια διάσπαση της Ευρωζώνης ή ένας κλονισμός των τραπεζών συνιστούν μείζονες κινδύνους και δεν θα αφεθούν ανεξέλεγκτοι», προσθέτει. Ο Ζιλ Γκιμπού στοιχηματίζει στις τράπεζες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμώντας πως θα υποχρεωθούν να συγχωνευθούν σταδιακά και θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

Τέλος, αναφορικά με τα ιταλικά ομόλογα, οι αναλυτές αναμένουν το σπρεντ προς τα ασφαλέστερα γερμανικά ομόλογα να διευρυνθεί 30-50 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα βρίσκεται στις 180 μ.β., είναι το μεγαλύτερο της διετίας, αλλά απέχει πάρα πολύ από το αντίστοιχο του 2011 και του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή