Αποδόσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Υποχώρηση κατά 1% προκάλεσε χθες στις τιμές του πετρελαίου η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία αύξησε την προσφορά της στην πελατεία της από τις ασιατικές χώρες. Η είδηση συνδυάστηκε παράλληλα με το ότι μειώνονται οι εισαγωγές «μαύρου χρυσού» από την ενεργοβόρα Κίνα. Ετσι, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το απόγευμα σε επίπεδα γύρω στα 47,48 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 48,46 δολ. το βαρέλι. Εχει προηγηθεί ανάκαμψη των τιμών εν αναμονή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία ανάμεσα στο καρτέλ και τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής. Οπως επισημαίνουν, πάντως, παράγοντες της αγοράς, η συμφωνία θα έχει αντίκτυπο στην προσφορά από τον Φεβρουάριο του 2017, καθώς οι πετρελαϊκές εξάγουν στην πελατεία τους δύο μήνες νωρίτερα.

Ανέκαμψε η τιμή του χρυσού

Aνάκαμψη εμφάνισε η τιμή του χρυσού στις χθεσινές συναλλαγές, αντισταθμίζοντας ώς ένα βαθμό τις προηγούμενες απώλειες, αν και παρέμεινε υπό πίεση. Υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Φεβρουάριο, αλλά κατόρθωσε στη συνέχεια να ανακτήσει τον ρυθμό της και ενισχύθηκε 0,4% στα 1.179,7 δολ. η ουγγιά. Συνολικά από τις αρχές της εβδομάδας έχει εξασθενήσει σε ποσοστό 2,5%. Ωστόσο, και αυτό συνιστά βελτίωση, εάν σκεφθεί κανείς πως πριν από τις αμερικανικές εκλογές και λόγω της αβεβαιότητας για την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ, η τιμή του πολυτίμου μετάλλου είχε υποχωρήσει 7,6%. Σήμερα, λόγω εξαγγελιών του νέου Αμερικανού προέδρου για δημόσιες δαπάνες και έργα υποδομής, καλύτερα στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ και αναμονή αύξησης επιτοκίων, οι επενδυτές απομακρύνονται από τον χρυσό και αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η αγορά ακολουθεί ανοδική πορεία και στο πλαίσιο αυτό γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Μετά την ανάδειξη Τραμπ, «το αίσθημα της αγοράς άλλαξε άρδην, λόγω του ισχυρότερου δολαρίου και της αναμενόμενης αύξησης επιτοκίων από την Fed, οπότε οι επενδυτές τείνουν σε πιο ριψοκίνδυνα προϊόντα», παρατηρεί η Τετσού Εμορι, πρόεδρος της Emori Capital Management.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε αυτή την εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, καθώς υποχώρησε κάτω από το 7% για πρώτη φορά ύστερα από επτά μήνες. Οι προσδοκίες των ξένων διαχειριστών ότι θα δοθεί λύση στο Ελληνικό δημόσιο χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 δημιούργησε αγοραστικό ενδιαφέρον για το 10ετές ελληνικό ομόλογο.

Στην τελευταία συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου παρουσιάστηκε αμετάβλητη για τις τιμές και τις αποδόσεις του ετήσιου και του 10ετούς κρατικού ομολόγου, ενώ αντίθετα το 3ετές ομόλογο εμφάνισε μείωση της τιμής στα 95,20 λεπτά του ευρώ από 95,35 λεπτά στη συνεδρίαση της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου 2016. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 7% από 6,90% στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή