Η Ιρλανδία μετράει το κόστος του Brexit, που μπορεί να διαρκέσει 10 χρόνια

Η Ιρλανδία μετράει το κόστος του Brexit, που μπορεί να διαρκέσει 10 χρόνια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμάται πως μπορεί να είναι μεγαλύτερες για την Ιρλανδία απ’ ό,τι για τη Βρετανία.

Ωστόσο, τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο το ενδιαφέρον παραμένει στη Βρετανία. Την Παρασκευή, η Μάλτα προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι «η Ευρώπη δεν μπλοφάρει» με τους όρους εξόδου από την Ε.Ε., ενώ δύο Βρετανοί, πρώην πολιτικοί, ο Μέιτζορ και ο Μπλερ, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ανατροπής του Brexit. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές περιμένουν να αρχίσει η έξοδος το 2019, με τις επιπτώσεις στη στερλίνα να διαρκούν για μία δεκαετία.

Ηδη το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας έχει υιοθετήσει τις δυσμενείς προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, καθότι τις έχει ενσωματώσει στον νέο προϋπολογισμό.

Ομως τον λογαριασμό της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. μετρούν και χώρες που έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς με αυτήν.

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του ιρλανδικού κράτους, αν οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση εξελιχθούν στα όρια που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), τότε το ΑΕΠ στην ιρλανδική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5% μέσα στην επόμενη πενταετία, μόνο και μόνο από αυτή την εξέλιξη. Κατά κοινή αποδοχή, η Ιρλανδία έχει περισσότερα να χάσει από ένα «σκληρό» Brexit, δηλαδή από την απότομη διακοπή των σχέσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που αναγνώρισε αμέσως το Δουβλίνο. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου, όπου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησής τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ιρλανδική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη κατά 0,7% το 2016 και κατά 0,4% το 2017. Προ Βrexit, το Δουβλίνο προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 4,9% για το 2016 και 3,9% για το 2017.

Με βάση την τελευταία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών και του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, εκτιμάται πως ένα «σκληρό» Brexit και κατ’ επέκταση η διεξαγωγή των εμπορικών σχέσεων Βρετανίας – Ιρλανδίας, στο πλαίσιο των κανονισμών του ΠΟΕ, θα οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας στη χώρα κατά 1,9% και στη μείωση μισθών κατά 3,6% εντός δεκαετίας. Ενα «μαλακό» Brexit, όπου η Βρετανία θα παρέμενε μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Οικονομικών Συναλλαγών (EEA), όπως η Νορβηγία, θα οδηγούσε σε μικρότερη υποχώρηση του ιρλανδικού ΑΕΠ, δηλαδή κατά μόνον 2%.

Η Ιρλανδία θεωρείται ευάλωτη στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που αναμένεται να προκληθούν από το Brexit, λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων με τη Βρετανία, αν και η οικονομία έχει διαφοροποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει καταβάλει σκληρές προσπάθειες για την ανόρθωση της οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη συνακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Αφότου τελείωσε με το δανειοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και εξήλθε από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο του 2013, η οικονομία της έχει υιοθετήσει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή