Εκροές 11 δισ. δολ. από ασιατικές αγορές προς ΗΠΑ

Εκροές 11 δισ. δολ. από ασιατικές αγορές προς ΗΠΑ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές και κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς το δολάριο, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και η Wall Street παρουσιάζουν σημαντική άνοδο μετά τη νίκη του Τραμπ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οι εξαγγελίες του νέου πρόεδρου για χαλαρό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και οι υποσχέσεις του για κρατικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών έχουν ενισχύσει τις αποδόσεις, κυρίως στις αμερικανικές αγορές, εις βάρος των αναδυόμενων αγορών στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.

Μόνον το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, σημειώθηκαν εκροές 11 δισ. δολαρίων από μετοχές και ομολόγα των αναδυόμενων αγορών της Ασίας. Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις θέσεων, μετά τη νίκη του Τραμπ, εντοπίζονται στην Ινδία και ακολούθως στην Ταϊλάνδη, στην Ινδονησία και στην Ταϊβάν. Παράλληλα, οι ισοτιμίες στη Λατινική Αμερική έχουν εξασθενίσει λόγω φόβων για την υιοθέτηση πολιτικών προστατευτισμού από την επικείμενη κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών. Ηδη ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία Συνεργασίας Χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ). Από τις 8 Νοεμβρίου, ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, μέχρι χθες, το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 11% έναντι του μεξικανικού πέσο. Σε αυτό το διάστημα, ο κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικού Αγκοστίν Κάρστενς έχει αυξήσει μία φορά το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5,25%, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το ξανακάνει έως τα τέλη του 2016, αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η Ρωσία αναμένεται να είναι η μοναδική αναδυόμενη αγορά που θα κερδίσει από την πολιτική του κ. Τραμπ, με τις αγορές να στοιχηματίζουν στην κατάργηση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ απέναντι στις ρωσικές ενεργειακές και χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή