Πόνταρε στις μετοχές και κέρδισε 21 δισ. δολάρια

Πόνταρε στις μετοχές και κέρδισε 21 δισ. δολάρια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο, το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας, GPIF, σημείωσε κέρδη 21 δισ. δολάρια. Τα οφείλει στην άνοδο που σημείωσαν τελευταία οι τιμές των μετοχών, ανακάμπτοντας από την πτώση της περιόδου αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Το εν λόγω συνταξιοδοτικό ταμείο άλλαξε επενδυτική στρατηγική το 2014, όταν στράφηκε στις μετοχές και παράλληλα μείωσε τις θέσεις του σε ομόλογα. Σημείωσε κέρδη, πάντως, έπειτα από τρία συναπτά τρίμηνα, στη διάρκεια των οποίων είχε υποστεί ζημίες ύψους άνω των 15 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 27,4 δισ. δολαρίων.

Μετά τα κέρδη των 21 δισ. δολαρίων, το χαρτοφυλάκιο του ταμείου φτάνει στα 132,1 τρισ. γιεν. Το ταμείο κατάφερε, έτσι, να υπερκαλύψει ζημίες 706 δισ. γιεν (6,2 δισ. δολ.), που είχε καταγράψει από τις επενδύσεις του σε ομόλογα. Η άνοδος που σημείωσαν τόσο οι ιαπωνικές όσο και οι αμερικανικές μετοχές μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται μεγάλα κέρδη και στο μέλλον, που ενδέχεται να δικαιώσουν την αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής και να αντικρούσουν τις επικρίσεις στο εσωτερικό της Ιαπωνίας.

«Και το επόμενο τρίμηνο ενδέχεται να είναι καλό», εκτιμά ο Ναόκι Φουτζιουάρα, διαχειριστής κεφαλαίων στην επενδυτική Shinkin Asset Management Co. στο Τόκιο. Ο ίδιος παραμένει, ωστόσο, επιφυλακτικός και τονίζει πως «πρέπει πρώτα να δούμε αν αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό καιρό».

Σχολιάζοντας τις ζημίες του συνταξιοδοτικού ταμείου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης χρημάτων για τη χορήγηση των συντάξεων. Τον περασμένο μήνα, πάντως, και καθώς ο δείκτης Topix του Χρηματιστηρίου του Τόκιο είχε σημειώσει απώλειες σχεδόν 20% στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, ο Γιουιχίρο Ταμάκι, βουλευτής αντιπολιτευόμενου κόμματος, χαρακτήρισε παρακινδυνευμένη την αγορά μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή