Αναπάντεχη αποτυχία της RBS στα stress tests της Τράπεζας της Αγγλίας

Αναπάντεχη αποτυχία της RBS στα stress tests της Τράπεζας της Αγγλίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Royal Bank of Scotland απέτυχε στις τραπεζικές δοκιμασίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας, και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή δαπανών και πώληση περιουσιακών στοιχείων για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της.

Παράλληλα, ο Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι έχει πολλά να χάσει από τη ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το Brexit και ο ενδεχόμενος αποκλεισμός των βρετανικών τραπεζών από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

Η αναπάντεχη αποτυχία της RBS στις τραπεζικές δοκιμασίες, τις σκληρότερες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ), αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η τράπεζα, που είχε κρατικοποιηθεί το 2008 ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή της. Η διοίκηση της τράπεζας έσπευσε να ανακοινώσει χθες ότι θα αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 2 δισ. στερλίνες. Ομως αυτό είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Τα νομικά έξοδα που αντιμετωπίζει η τράπεζα και οι αποζημιώσεις που πιθανότατα θα κληθεί να πληρώσει για παρατυπίες που είχε διαπράξει πριν από τη διάσωσή της είναι πολύ πιθανόν ότι θα αυξηθούν στο μέλλον. Παράλληλα, δυσκολεύεται να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, όπως η τράπεζα Williams & Glyn. Η ΤτΑ ενέκρινε χθες το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της RBS, η οποία αναμένεται να καταλήξει σύντομα σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές για την παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων πριν από την κρίση του 2008. Η διοίκηση της RBS ανακοίνωσε χθες ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενδεχόμενο που θα ανάγκαζε τη βρετανική κυβέρνηση να πληρώσει ακόμα περισσότερα χρήματα, δεδομένου ότι κατέχει την πλειονότητα των μετοχών. Η Barclays και η Standard Chartered, επίσης, απέτυχαν σε ορισμένες πτυχές των τραπεζικών δοκιμασιών. Ωστόσο δεν θα απαιτηθεί να καταθέσουν νέα σχέδια ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Τράπεζα της Αγγλίας αναδεικνύει την απειλή που συνιστούν η εκλογή Τραμπ, η ταχεία αύξηση του δανεισμού στην Κίνα και το Brexit. «H Βρετανία είναι, ουσιαστικά, η επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης και η Ευρώπη έχει πολλά να χάσει αν εξελιχθούν άσχημα οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ενωση», προειδοποίησε χθες ο διοικητής της ΤτΑ, Μαρκ Κάρνεϊ. «Αυτές οι δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες και την ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι ασφαλώς προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπάρξει ομαλή μετάβαση και (οι βρετανικές τράπεζες) να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σκλήρυνση της στάσης πολλών ευρωπαϊκών χωρών έναντι της Βρετανίας. Στις αρχές Οκτωβρίου η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην Ευρώπη, λέγοντας πως δεν σκοπεύει να ανεχθεί τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και δίνοντας την εντύπωση ότι θέλει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Η στάση της κ. Μέι προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ άλλων και στο Βερολίνο, που της διεμήνυσαν ότι δεν μπορεί να περιμένει προνομιακή μεταχείριση και χάρες, ιδιαίτερα αν τηρήσει «σκληρή» γραμμή.

Προ ημερών, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι το Λονδίνο κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και τη θέση του ως τραπεζική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο Μάριο Ντράγκι είχε προσθέσει ότι η Βρετανία έχει να χάσει περισσότερα από την Ευρώπη από το «διαζύγιο». Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας υποστήριξε τη σύναψη μεταβατικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας θα επεκταθεί για ακόμα δύο χρόνια η πρόσβαση των βρετανικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά (η συγκεκριμένη πρόταση είχε προκαλέσει προ ημερών την οργή πολλών σκληρών υποστηρικτών του Brexit αλλά και της Ντάουνινγκ Στριτ). Η κ. Μέι έχει προβεί σε αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τη σύναψη μεταβατικής συμφωνίας. Αν η έξοδος της Βρετανίας γίνει στο διάστημα των δύο ετών που προβλέπεται σήμερα (δηλαδή γύρω στα μέσα του 2019), τότε «υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί αναταραχή στις υπηρεσίες που προσφέρονται (από βρετανικές τράπεζες και εταιρείες) στην πραγματική ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε χθες ο κ. Κάρνεϊ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή