ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερή ανάπτυξη στις ΗΠΑ

statheri-anaptyxi-stis-ipa-2163565

Προβλέπουμε ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2% μέχρι τα τέλη του 2018, συνέχιση της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και τρεις αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού από τη Fed στη διάρκεια του 2017. Η αναθεώρηση των προβλέψεών μας βασίζεται στην εκτίμησή μας πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει, με ορισμένες τροποποιήσεις, τα σχέδια του κ. Τραμπ για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,4% το 2017 και με ρυθμό 2,9% το 2018, συγκριτικά με ανάπτυξη 2,2% και 2% που προβλέπαμε προηγουμένως. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια) θα αυξηθεί στο 1,9% το 2017 (προβλέπαμε 1,8% προηγουμένως) και στη συνέχεια θα ανέλθει στο 2,2% μέχρι το τέλος του 2018. Η αύξηση των ιδιωτικών και των δημοσίων επενδύσεων (υποδομές και Αμυνα) θα συνεισφέρουν περισσότερο από άλλους τομείς στην άνοδο του ΑΕΠ και σε μικρότερο βαθμό η αύξηση της κατανάλωσης. Προβλέπουμε ότι θα αυξηθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής. Οσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, εκτιμάμε ότι μετά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25% αυτόν τον μήνα, θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τρεις ακόμη φορές στη διάρκεια του 2017 και ότι στα τέλη του 2017 αυτά θα βρίσκονται στο επίπεδο του 1,5%. Προβλέπουμε δύο ακόμη αυξήσεις στη διάρκεια του 2018. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά, διότι οι επενδυτές προβλέπουν πως θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Η αύξηση των αποδόσεων θα συνεχιστεί και πιστεύουμε πως η απόδοση των δεκαετών ομολόγων θα διαμορφωθεί στο 2,8% στα τέλη του 2017 και στο 3,3% στα τέλη του 2018.

Βασίζουμε τις αναθεωρημένες προβλέψεις μας στην υπόθεση ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει βασικά σημεία της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. Εκτιμούμε πως το Κογκρέσο θα απορρίψει ορισμένα από τα σχέδια νόμου της κυβέρνησης ώστε να περιορίσει την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημοσιονομική πολιτική να μην είναι τόσο επεκτατική όσο την παρουσίασε ο κ. Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναμένεται να ανταποκριθούν θετικά. Η κυβέρνηση Τραμπ εκτιμάται ότι θα προωθήσει φορολογική μεταρρύθμιση, περιλαμβανομένης της μείωσης της εταιρικής φορολογίας και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Ο κ. Τραμπ εξετάζει την αύξηση της φορολογίας στις εισαγωγές αλλά όχι στις εξαγωγές, ωστόσο το ζήτημα παραμένει εκκρεμές. Αναμένεται μικρή μείωση της φορολογίας εισοδήματος και μείωση των φοροαπαλλαγών για υψηλότερα εισοδήματα. Επίσης, θα καταργηθούν κανονισμοί για επιχειρήσεις και για την αγορά εργασίας. Τα ρίσκα είναι μοιρασμένα. Οι δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση του εμπορίου, να πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να αυξήσουν την τιμή καταναλωτικών αγαθών. Αν το Κογκρέσο δεν αντιδράσει έντονα, οι περικοπές φόρων και η αύξηση δαπανών θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ανάπτυξης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της οικονομίας και επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Fed.

* Ο αρθρογράφος είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg για τις ΗΠΑ, την αμερικανική ήπειρο και την Ασία