Φορολογικοί έλεγχοι σε πλούσιους Βρετανούς

Φορολογικοί έλεγχοι σε πλούσιους Βρετανούς

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους τρεις πιο πλούσιους πολίτες στη Βρετανία βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών, αλλά μόνον ένας έχει καταδικαστεί την τελευταία πενταετία. Το βρετανικό δημόσιο αναζητεί φορολογικά έσοδα 2 δισ. στερλινών από τους 6.500 πιο εύπορους πολίτες της χώρας με ατομική περιουσία που υπερβαίνει τα 20 εκατ. στερλίνες. Πρόκειται για περιπτώσεις φοροαποφυγής και όχι φοροδιαφυγής, όπως επισήμανε η Υπηρεσία Ορκωτών Ελεγκτών (NAO), που πραγματοποίησε την αξιολόγηση της Αρχής Εσόδων και Τελωνείων (HMRC).

Οι περιπτώσεις φορολογικής απάτης είναι σπάνιες συγκριτικά με τις περίπλοκες δομές φοροαποφυγής που επιλέγουν κάποιοι από τους πιο εύπορους πολίτες της χώρας.

Μερίδα του βρετανικού Τύπου έχει ασκήσει κριτική στην αποτελεσματικότητα της HMRC, δεδομένου ότι η ομάδα που εξειδικεύεται σε αυτούς τους ελέγχους στελεχώνεται από 350 υπαλλήλους, οι οποίοι όμως έχουν εντοπίσει μόνον μία περίπτωση παραβατικότητας την τελευταία πενταετία. Η ΝΑΟ παραδέχθηκε ότι η ομάδα της HMRC έχει βελτιώσει τις μεθόδους των ελέγχων και της είσπραξης φόρων από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας, αλλά θα πρέπει να ενισχύσει ακόμη την αποτελεσματικότητά τους.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η ΗMRC έχει εισπράξει επιπλέον φόρους 416 εκατ. στερλινών το 2015-16 από τα αντίστοιχα 200 εκατ. την περίοδο 2011-12. Αυτά τα φορολογικά έσοδα έχουν εισπραχθεί από το 0,02% όλων των φορολογουμένων της χώρας, αλλά είναι πρόσθετα των 3,5 δισ. στερλινών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους σε φόρους εισοδήματος και σε εισφορές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των 880 εκατ. στερλινών που έλαβε το δημόσιο από τους φόρους κεφαλαιακών κερδών. Τα προαναφερόμενα έσοδα αντανακλούν το 1,3% του συνόλου από φόρους και εισφορές.

Επί του παρόντος, εκτιμάται πως οι μη καταβληθέντες φόροι από τους πλουσιότερους πολίτες της Βρετανίας ανέρχονται σε 1,9 δισ. στερλίνες. Περίπου 6.000 υποθέσεις παραμένουν ανοικτές εδώ και ένα 18μηνο, εκ των οποίων οι 4.000 εκκρεμούν επί μία τριετία και πλέον. Το ένα δισ. στερλίνες από τους αμφιλεγόμενους φόρους αφορά υποθέσεις φοροαποφυγής για το 15% των ατόμων που παρακολουθεί η συγκεκριμένη ομάδα της HRMC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή