Ενα δισ. μέρισμα θα δώσει η Glencore

Ενα δισ. μέρισμα θα δώσει η Glencore

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι η κρίση στον τομέα των εμπορευμάτων ήταν τόσο έντονη, ώστε η Glencore είχε αναγκαστεί να ζητήσει κεφάλαια από τους επενδυτές. Τώρα ανακοίνωσε ότι τo 2017 θα δώσει μερίσματα 1 δισ. δολαρίων, σημάδι της γενικότερης ανάκαμψης της αγοράς. Η ανάκαμψη της τιμής του γαιάνθρακα και του ψευδαργύρου επέτρεψε στη Glencore να ξαναδώσει μερίσματα έπειτα από δύο χρόνια. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το 2016 τα κέρδη από τις συναλλαγές σε εμπορεύματα θα ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο της πρόβλεψης που είχε κάνει, χάρη στις καλές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Το 2015 η Glencore, παγκοσμίως η μεγαλύτερη εταιρεία που συναλλάσσεται σε εμπορεύματα, είχε αναγκαστεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Lehman Brothers. Στο μεσοδιάστημα, ο Αϊβαν Γκλέιζενμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα, προχωρώντας σε ανακεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. δολαρίων, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, κλείνοντας ορυχεία που δεν ήταν κερδοφόρα και μειώνοντας τις δαπάνες, με τελικό στόχο να περιορίσει τα χρέη της εταιρείας από το επίπεδο των 30 δισ. δολαρίων στο μισό. Και τα κατάφερε.

Στα τέλη του 2016, τα χρέη της Glencore θα έχουν μειωθεί γύρω στα 16,5, με 17,5 δισ. δολάρια. Η αξία της μετοχής της Glencore έχει τριπλασιαστεί στη διάρκεια του έτους, γεγονός που την καθιστά τη μετοχή με τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση στον FTSE 100. Για το 2018, η εταιρεία έχει προγραμματίσει την καταβολή μερισμάτων επίσης 1 δισ. δολαρίων και την καταβολή τουλάχιστον του 25% από τα διαθέσιμα μετρητά που θα έχει από το βιομηχανικό της τμήμα. Για φέτος η Glencore έχει θέσει στόχο να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία, ύψους 4 με 5 δισ. δολαρίων. Η Liberum Capital υπολογίζει ότι η Glencore θα επιστρέψει στους μετόχους της 1,7 δισ. δολάρια (ή 7 σεντ ανά μετοχή), ενώ το 2014 είχε δώσει μερίσματα 2,3 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή