Αποδόσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλά δέκα μηνών ο χρυσός

Στροφή της αγοράς σε επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών υποχώρησε χθες η τιμή του χρυσού, καθώς συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων από επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν στον χρυσό εξαιτίας της ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας και της στροφής των επενδυτών προς περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Χθες η τιμή του για άμεση παράδοση ήταν σχεδόν αμετάβλητη στα 1.171,48 δολ. η ουγγιά.

Η εκτίμηση πολλών επενδυτών πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια του 2017 (η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% το Δεκέμβριο θεωρείται βέβαιη), ενισχύει τη φυγή επενδυτών από τον χρυσό. Στη διάρκεια του Νοεμβρίου η τιμή του υποχώρησε στον μεγαλύτερο βαθμό από το 2013, διότι η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έκανε τους επενδυτές να στραφούν προς επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο. Η ενίσχυση του δολαρίου επιτάχυνε ακόμη περισσότερο τη φυγή των επενδυτών από τον χρυσό, όπως και η άνοδος της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων. Η εκλογή Τραμπ είναι θετική για τις επιχειρήσεις και προκαλεί αύξηση της απόδοσης των ομολόγων, «είναι η τέλεια καταιγίδα, η ζήτηση (για χρυσό) έχει μειωθεί σημαντικά», εξηγεί στο Bloomberg ο Πίτερ Τόμας, αντιπρόεδρος της Zaner Group στο Σικάγο.

Πετρέλαιο

Δολάρια / βαρέλι

Καθ’ οδόν για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο τους τελευταίους 15 μήνες βρίσκονταν χθες οι τιμές του πετρελαίου χάρη στην επίτευξη συμφωνίας, την Τετάρτη, για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τώρα οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας και στην αντίδραση των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ. Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε χθες το μεσημέρι κατά 0,94% στα 50,58 δολ. το βαρέλι. Ωστόσο, από την αρχή της εβδομάδας η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 7,43%. Η τιμή του Brent υποχωρούσε χθες κατά 0,98% στα 54,41 δολ. το βαρέλι, ενώ από την αρχή της εβδομάδας η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 10,72%. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι μετά τη συμφωνία η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι τα 60 δολ. το βαρέλι.

Ομόλογα

Ελληνικού Δημοσίου

Ισχυρή αποκλιμάκωση στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2014 κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου αυτή την εβδομάδα. Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι θα έχει κλείσει το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου οδήγησε σε εντολές αγοράς για το 10ετές ομόλογο, το οποίο χθες παρουσίασε απόδοση 6,40% με την τιμή να κυμαίνεται στα 81,60 λεπτά του ευρώ. Ταυτόχρονα, το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε αισθητά την Παρασκευή και διαμορφώθηκε στις 606 μονάδες βάσης από 670 μονάδες βάσης που είχε κλείσει στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Το 3ετές ομόλογο στη λήξη της εβδομάδας εμφάνισε τιμή στα 96,20 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 6,55%. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο είχε τιμή στα 99,00 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή