Ο Στίβεν Μνάτσιν ανακοίνωσε μείωση, αλλά στη φορολογία των… επιχειρήσεων

Ο Στίβεν Μνάτσιν ανακοίνωσε μείωση, αλλά στη φορολογία των… επιχειρήσεων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια προεκλογική εκστρατεία με επίκεντρο την κατακραυγή της Wall Street και την υπεράσπιση του δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον Αμερικανό εργάτη, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, μεγαλοεπενδυτή hedge funds και κινηματογραφικό παραγωγό του Χόλιγουντ, για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Στίβεν Μνάτσιν είπε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Αλλά, παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την προστασία των δικαιωμάτων του μέσου Αμερικανού εργαζόμενου και της μεσαίας τάξης, οι τελευταίες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα υψηλά εισοδήματα, όπως προκύπτει από μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής (Tax Policy Center) – κοινοπραξία του Urban Institute και του Brookings Institution.

Στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC, o κ. Μνάτσιν είπε πως «κάθε μείωση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα θα αντισταθμιστεί από λιγότερες φοροαπαλλαγές. Οπότε δεν θα υπάρξουν πραγματικές περικοπές στους φόρους των υψηλών εισοδημάτων». «Για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με ρυθμό 3% έως 4%, θα πρέπει η φορολογική μεταρρύθμιση να αποτελέσει προτεραιότητα», πρόσθεσε ο κ. Μνάτσιν.

Ο πρόεδρος της Dune Capital –η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds)– και της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Dune Entertainment, επιβεβαίωσε επίσης πως ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 35% στο 15%. «Μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων, θα επιτύχουμε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα ενισχύσουμε το προσωπικό εισόδημα», σχολίασε ο κ. Μνάτσιν στο CNBC.

Με μια δεύτερη ματιά, οι εκτιμώμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το έλλειμμα και το χρέος προβληματίζουν τους ειδικούς, ενώ τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα φαίνεται πως θα απολαύσουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων του κ. Τραμπ. Αναλυτικότερα, οι περισσότεροι συμφωνούν πως βραχυπρόθεσμα όλα τα νοικοκυριά θα επωφεληθούν από τη φορολογική πολιτική της νέας κυβέρνησης. Το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν περικοπές στη φορολογία όλων των εισοδηματικών στρωμάτων. Ομως, θα ευνοηθούν περισσότερο τα πιο ευκατάστατα νοικοκυριά με δημοσιονομικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Σε ποιο βαθμό; Οι φόροι των νοικοκυριών με ετήσια εισοδήματα άνω των 700.000 δολαρίων, που ανήκουν στο 1% των υψηλότερων εισοδημάτων στις ΗΠΑ, θα μειωθούν το 2017 κατά 215.000 δολάρια, όπως υπολογίζει το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής. Πάνω από 1 εκατ. δολάρια θα είναι οι περικοπές φόρων για το 0,1% των πλουσιοτέρων των ΗΠΑ, δηλαδή εκείνων με περιουσία άνω 3,7 εκατ. δολαρίων. Δηλαδή τα μετά φόρων εισοδήματα του πλουσιότερου 0,1% θα αυξηθούν κατά 14,2%!

Οι περικοπές φόρων για τα νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα από 48.000 έως 83.000 δολάρια φθάνουν μόνον τα 1.000 δολάρια για το 2017. Δηλαδή τα μεσαία εισοδήματα θα λάβουν περικοπές 6,7% στη φορολογία. Για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, οι φόροι θα είναι χαμηλότεροι κατά 110 δολάρια, αντανακλώντας το 0,8% των μετά φόρων εισοδημάτων τους.

Από όλα τα παραπάνω, το TPC καταλήγει στο συμπέρασμα πως «τα ομοσπονδιακά έσοδα θα μειωθούν κατά 6,2 τρισ. δολάρια την πρώτη δεκαετία της εφαρμογής των φορολογικών μέτρων, εξαιρουμένων των τόκων. Συμπεριλαμβανομένων των τόκων, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 7,2 τρισ. δολάρια την πρώτη δεκαετία και κατά 20,9 τρισ. δολάρια έως το 2036. Και όπως επισημαίνει ο Χάουαρντ Γκλέκαμαν του περιοδικού Forbes, τα φορολογικά οφέλη θα είναι ακόμα μεγαλύτερα για τα υψηλά στρώματα αν ληφθεί υπ’ όψιν το σχέδιο του κ. Τραμπ για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 35% στο 15%. Διότι οι πλουσιότεροι στις ΗΠΑ τείνουν να είναι και επιχειρηματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή