Tο «μαύρο» χρήμα στην Ινδία αυξάνεται μετά τα μέτρα για τον περιορισμό του…

Tο «μαύρο» χρήμα στην Ινδία αυξάνεται μετά τα μέτρα για τον περιορισμό του…

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 και των 1.000 ρουπίων, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Συγκεκριμένα, η τρύπα της φοροδιαφυγής δεν φαίνεται να περιορίζεται, αλλά αντιθέτως να διογκώνεται, καθώς δίκτυα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να «βοηθήσουν» του πολίτες της Ινδίας να νομιμοποιήσουν χρήματα που φυλάσσουν σε σεντούκια, καθώς και να απαλλαχθούν από τα καταργηθέντα χαρτονομίσματα. Οι Ινδοί έχουν διορία μέχρι το τέλος του χρόνου για να καταθέσουν στους λογαριασμούς τους τα παλιά τραπεζογραμμάτια, ώστε η κυβέρνηση να εξετάσει μεγάλες καταθέσεις μετρητών που δεν έχουν δηλωθεί και να φορολογήσει τους καταθέτες. Δίκτυα φοροδιαφυγής έχουν προτείνει να διανείμουν «νόμιμα χρήματα» σε απόμακρες αγροτικές περιοχές. Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας υπαλλήλων των τραπεζών δήλωσε στο Bloomberg ότι δεν είναι εύκολο να περιοριστεί η «μαύρη» οικονομία στην Ινδία, καθώς είναι δύσκολο να αγγίξει κανείς τους μεγάλους παίκτες.

Η διάθεση «μαύρου» χρήματος πραγματοποιείται από επιχειρήσεις με υψηλό κύκλο εργασιών, όπως οι κατασκευαστικές εταιρείες. Με τις πωλήσεις τους, όμως, να έχουν μειωθεί λόγω της έλλειψης ρευστού, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δέχονται παλιά χαρτονομίσματα από δίκτυα φοροδιαφυγής, για να επιστρέψουν αργότερα το 50% του συνόλου της συναλλαγής σε νέα χαρτονομίσματα. Αλλα δίκτυα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος προσπαθούν να φέρουν ρευστό μέσω των τραπεζικών λογαριασμών ατόμων που λόγω επαγγέλματος απαλλάσσονται από φόρους. Τέτοια είναι η περίπτωση των αγροτών και όσων το εισόδημα προέρχεται από αγροτικές εργασίες. Μερικές, μάλιστα, πολιτείες στη βορειοανατολική Ινδία, όπως η Ναγκαλάντ, η Μανιπούρ και η Τρίπουρα, απαλλάσσονται από φόρους για εισοδήματα που προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή. Αρκετοί πολίτες επίσης μεταφέρουν χιλιάδες ρουπίες με τρένα ή με αυτοκίνητα, ενώ τα καλά οργανωμένα δίκτυα φοροδιαφυγής έχουν οργανώσει έκτακτες πτήσεις από περιοχές με μικρά αεροδρόμια σε πολιτείες της βορειοανατολικής Ινδίας, προκειμένου να μεταφέρουν χαρτονομίσματα.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αυτές τις παράνομες διακινήσεις χρήματος, η αρχή της πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι αστυνομίας θα δίνουν την έγκριση για να πραγματοποιούνται πτήσεις σε περιοχές των οποίων τα αεροδρόμια δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Τέλος, η αστυνομία αλλά και ο πιλότος θα πρέπει να εξετάζουν όλους τους επιβάτες πριν από την αναχώρηση της πτήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή