H Monte dei Paschi ζήτησε παράταση για ανακεφαλαιοποίηση

H Monte dei Paschi ζήτησε παράταση για ανακεφαλαιοποίηση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο χρόνο, ώστε να πετύχει την ανακεφαλαιοποίησή της από την αγορά και να αποφύγει «κούρεμα» πιστωτών που θα προκαλούσε πολιτικά προβλήματα και πιθανώς θα ενίσχυε την έλλειψη εμπιστοσύνης στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ζήτησε από την ΕΚΤ η διοίκηση της Monte dei Paschi di Siena. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ζήτησε παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, στην προσπάθειά της να πείσει μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να την ενισχύσουν με 5 δισ. ευρώ. Η ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής τίναξε, κυριολεκτικά, στον αέρα ένα ήδη αμφίβολο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης. Η ΕΚΤ είχε παραχωρήσει στη Monte dei Paschi περιθώριο έως τα τέλη του 2016 για να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχεδόν 28 δισ. ευρώ. Σε επιστολή προς την ΕΚΤ, η διοίκηση της Monte dei Paschi υποστηρίζει ότι η ήττα του Ρέντσι καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Ιταλία. Την Τρίτη και την Τετάρτη κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως η Ρώμη εξετάζει εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που η Monte dei Paschi δεν ενισχυθεί από ιδιώτες.

Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αγοράσει στην ονομαστική τους αξία ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης της Monte dei Paschi, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχουν μικροεπενδυτές, ώστε να αποφύγει να τους «κουρέψει», εξέλιξη που πιστεύεται ότι θα ενίσχυε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ενόψει πιθανών πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2017. Εν συνεχεία η ιταλική κυβέρνηση θα μετέτρεπε τα ομόλογα σε μετοχές, αυξάνοντας στο 40% το ποσοστό της στη Monte dei Paschi. Σύμφωνα με δεύτερο σχέδιο που αποκάλυψε την Τετάρτη η ιταλική εφημερίδα La Stampa, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ζητήσει δάνεια 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα, η διάσωση δεν θα αφορούσε μόνο τη Monte dei Paschi αλλά και άλλες μικρομεσαίες ιταλικές τράπεζες που πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Η Ρώμη και ο ESM διέψευσαν την πληροφορία. Πιθανή αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi είναι βέβαιον ότι θα εξανεμίσει τις όποιες ελπίδες για ανακεφαλαιοποίηση είχαν επτά ακόμη μικρομεσαίες ιταλικές τράπεζες. Ανάλογη διάσωση για την εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα είχε ζητήσει η Ισπανία το 2012. Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψει μνημόνιο με την Ευρωζώνη και να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας.

Εφόσον η ΕΚΤ παραχωρήσει επιπλέον χρόνο στη Monte dei Paschi, η ιταλική τράπεζα θα προσπαθήσει να πείσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ να επενδύσει μέχρι 2 δισ. ευρώ, με την ελπίδα ότι αυτό θα έπειθε και άλλους 10 με 20 επενδυτές να ενισχύσουν την τράπεζα με 100 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας. «Αν δεν παραχωρήσουν την παράταση, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Θα έχουν πατήσει το κουμπί, το μόνο που ζητάμε είναι πέντε ακόμη εβδομάδες», είπε στους Financial Times πρόσωπο που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα υποστήριζαν το αίτημα της ιταλικής τράπεζας. Ωστόσο τονίζουν ότι το πιθανότερο είναι η Monte dei Paschi να χρειαστεί, τελικά, κάποιου είδους κρατική διάσωση, η οποία θα περιλαμβάνει το «κούρεμα» ορισμένων πιστωτών της. Η Ρώμη φαίνεται να κερδίζει λίγο χρόνο χάρη στην ενίσχυση των ιταλικών τραπεζικών μετοχών κατά 20% από τη Δευτέρα μέχρι χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή