Τα γαλλικά ομόλογα υπό την πίεση της αβεβαιότητας

Τα γαλλικά ομόλογα υπό την πίεση της αβεβαιότητας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οι επενδυτές πωλούν μαζικά ομόλογα του γαλλικού Δημοσίου, εξωθώντας σε ραγδαία πτώση τις τιμές τους και σε άνοδο τις αποδόσεις τους, καθώς η πολιτική επηρεάζει για μία ακόμη φορά τις αγορές.

Αν και η πτώση των κρατικών ομολόγων ήταν γενικευμένη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τα γαλλικά ομόλογα υφίστανται την μήνιν των επενδυτών. Ο λόγος είναι ότι επίκειται σειρά εκλογών και δημοψηφισμάτων στην Ευρωζώνη, που αναμένεται να επαναφέρουν τις παλιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις αγορές ομολόγων. Και η σημαντικότερη πηγή ανησυχίας δεν είναι άλλη από τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη στη Γαλλία. Μετά την εκλογή Τραμπ και την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., που αιφνιδίασαν τις αγορές, οι επενδυτές θέλουν να αποφύγουν τους κινδύνους. Στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, όμως, διαφαίνεται ορατή η προοπτική μιας νίκης της Μαρίν Λεπέν, που απειλεί να βγάλει από την Ευρωζώνη τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της. Οπως σχολίασε προ ημερών ο Τζέιμς Ατεϊ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management, «η αγορά έχει πληγεί δύο φορές: Πρώτον, με το Brexit και, δεύτερον, με τον Τραμπ…».

Τα γαλλικά ομόλογα ανέκαθεν συγκαταλέγονταν στα ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά τώρα βρίσκονται στη ζώνη του πυρός. Οι αγορές δεν συμπεριφέρονται πάντα όπως αναμένεται. Μετά τις πρόσφατες αναταράξεις, μετοχές και ομόλογα της λεγόμενης «περιφέρειας της Ευρωζώνης» ανέκαμψαν από την πτώση που ακολούθησε το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ οι μετοχές σημείωσαν θεαματική άνοδο μετά την εκλογή Τραμπ. Επιπλέον, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λειτουργεί ως ανάχωμα σε περαιτέρω πτώσεις των αγορών. Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον υποψήφιο του Συντηρητικού Κόμματος της Γαλλίας να υπερισχύει της Μαρίν Λεπέν. Οπως, όμως, επισημαίνουν οι επενδυτές, οι δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων κάθε άλλο παρά προέβλεψαν τη νίκη Τραμπ και το Brexit. Για τις αγορές μια νίκη της Λεπέν θα ήταν ένας μεγαλύτερος τεκτονικός κραδασμός, εάν αποφασίσει την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ. Πολιτικοί και αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στο ενιαίο νόμισμα.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι αγορές κρατικών ομολόγων αποτελούσαν το βαρόμετρο της ανησυχίας για το ευρώ. Πριν από το 2008 και τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα επιτόκια δανεισμού συνέκλιναν σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές πίστευαν ότι το ευρώ θα επιβιώσει. Οι αγορές θεωρούσαν τα ομόλογα της Ελλάδας σχεδόν εξίσου ασφαλή με αυτά της Γερμανίας. Στη διάρκεια, όμως, της κρίσης χρέους από το 2010 έως το 2012, τα spreads των ομολόγων των χωρών του Νότου εκτινάχθηκαν, καθώς οι επενδυτές έβλεπαν μεγάλες πιθανότητες να εγκαταλείψουν οι χώρες αυτές το ευρώ. Εκτόνωση στην κρίση έφερε η υπόσχεση της ΕΚΤ να διασφαλίσει το μέλλον του ευρώ, και από τον Μάρτιο του 2015 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει συμπιέσει πάρα πολύ τα spreads. Τώρα, όμως, δεν είναι καλή η εικόνα των ομολόγων των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας: Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. Δεν έχει συμβεί το ίδιο στα ομόλογα των χωρών του πυρήνα – Αυστρίας, Γερμανίας και Ολλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή