ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίση ρευστού χρήματος στη Βενεζουέλα

krisi-reystoy-chrimatos-sti-venezoyela-2164998

Αν βρίσκεστε στη Βενεζουέλα και πρέπει να αγοράσετε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, φροντίστε να έχετε χρόνο και όχημα για να περάσετε από αρκετά ΑΤΜ. Η Ντομινγκρίς Μοντάνο έκανε τους υπολογισμούς της, ενώ στεκόταν στη βροχή, στη μέση μιας ουράς έξω από την τράπεζα Banesco Banco στο Καράκας. Ηθελε να αγοράσει πράγματα από το σούπερ μάρκετ. Ενα πακέτο ρύζι κοστίζει 3.500 μπολιβάρ, περισσότερο από το μισό όριο ανάληψης μετρητών, και ίσως, όταν φθάσει η σειρά της, να μην έχουν απομείνει χρήματα. Θα προλάβει να ψάξει σε μερικά ακόμη πριν νυχτώσει; «Πρέπει να πάω σε έξι διαφορετικά σημεία για να συγκεντρώσω 6.000 μπολιβάρ», λέει η 36χρονη κομμώτρια.

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα καλπάζει ανεξέλεγκτα και το μπολιβάρ έχει πέσει ως προς το δολάριο 67% στη μαύρη αγορά. 6.000 μπολιβάρ ανταλλάσσονται με περίπου 1,30 δολάριο. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια δύσκολη καθημερινότητα στη Βενεζουέλα, όπου όλα είναι σε έλλειψη, εκτός από την εγκληματικότητα.

Οι κάτοικοι της χώρας αναγκάζονται να γίνουν ιδιαίτερα επινοητικοί για να επιβιώσουν. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν είναι οι πολλές χρεωστικές κάρτες. Αν κάποιος έχει περισσότερες από μία, μπορεί να σταθεί στην ουρά και να «τραβήξει» περισσότερα μπολιβάρ, εκνευρίζοντας όσους στέκονται πίσω του. Οι τράπεζες ορίζουν ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ανάληψη χρημάτων μέχρι το ημερήσιο όριο όχι με μία αλλά με επτά συνολικές συναλλαγές – ίσως το οργάνωσαν με αυτόν τον τρόπο, ευελπιστώντας ότι δεν θα τις ολοκληρώσουν, θα κουραστούν και θα φύγουν.

Το κυνήγι με τα χαρτονομίσματα έχει νόημα, γιατί τα εκατομμύρια των φτωχών στη Βενεζουέλα και των κακοπληρωμένων εργατών δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Αντίστοιχα, τα ταξί και οι έμποροι, που διαθέτουν σπάνια αγαθά, όπως αυγά, αλεύρι και καφέ, λαμβάνουν μόνο χαρτονομίσματα. Ούτως ή άλλως, οι πιστωτικές κάρτες είναι κάτι σαν στοίχημα: ορισμένα καταστήματα τις δέχονται, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να πάρουν και τα χρήματά τους από την τράπεζα. Ρευστοί είναι αντιστοίχως και οι κανόνες στις ΑΤΜ.

Για να μπορέσεις να εξασφαλίσεις 6 δολάρια, ίσως χρειαστεί να περιμένεις ώρες. Τα 6 δολάρια είναι το ένα τρίτο του συνηθισμένου μισθού. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εναλλακτικές για τους Βενεζουελάνους είναι ελάχιστες. Μερικά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θέτουν περιορισμό αναλήψεων όταν πας στο ταμείο. «Την τελευταία φορά πήρα 44.000 μπολιβάρ και μου τα έδωσαν σε χαρτονομίσματα των 5 και των 10 μπολιβάρ», λέει η 27χρονη Ελίν Ερνάντες, βοηθός σεφ.