Αύξηση παραγωγής πετρελαίου, παρά τη συμφωνία για μείωση

Αύξηση παραγωγής πετρελαίου, παρά τη συμφωνία για μείωση

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα υποχώρηση που σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την άνοδο που είχαν επιτύχει στις 30 Νοεμβρίου, καθιστά ανεπαρκή τη συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής. Μολονότι πρόκειται για σχεδόν ιστορική συμφωνία μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά το 2008 που ο ΟΠΕΚ αποφάσισε μείωση της παραγωγής, τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυξάνεται η παραγωγή παγκοσμίως.

Η αύξηση καταγράφεται τόσο στις χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ όσο και στη Ρωσία, αλλά και στις δύο πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Αφρικής που εξαιρέθηκαν από τις περικοπές, τη Λιβύη και τη Νιγηρία. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρχει πλεόνασμα «μαύρου χρυσού» και το επόμενο έτος, ενώ ανάμεσα στους παράγοντες που υπονομεύουν την προσπάθεια του καρτέλ να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών εντοπίζουν τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας και την αντίδρασή της στην παραγωγή σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ.

Με το Brent να υποχωρεί από τις αρχές της εβδομάδας κάτω από τα 54 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ μόλις πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, φαίνεται ότι σύντομα εξανεμίστηκε η ώθηση κατά 15% των τιμών μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή.

Παρά τις δεσμεύσεις του, το διεθνές καρτέλ αύξησε την παραγωγή του τον Νοέμβριο σε νέα επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας στα 34,19 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 33,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα οποία είχε φθάσει τον Οκτώβριο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία έφτασε στα 11,21 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, μόνον ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία παρήγαγαν τον Νοέμβριο αρκετό πετρέλαιο για να καλύψουν τη μισή από την παγκόσμια ζήτηση που βρίσκεται ελαφρώς πάνω από τα 95 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παράγοντες της αγοράς αμφισβητούν κατά πόσον είναι ο ΟΠΕΚ σε θέση να επιβάλει μείωση της παραγωγής, καθώς φημολογείται ότι η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ συμφώνησαν να αρχίσουν εκ νέου να παράγουν «μαύρο χρυσό» σε πετρελαιοπηγές που ελέγχουν από κοινού στη μεταξύ τους ουδέτερη ζώνη. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη στάση της Σαουδικής Αραβίας, παράγοντες της αγοράς έσπευσαν να μιλήσουν για στροφή του Ριάντ όταν συναίνεσε στη μείωση της παραγωγής. Κι αυτό γιατί η Σαουδική Αραβία είχε θέσει εμφανώς σε προτεραιότητα το μερίδιο αγοράς της, πωλώντας φθηνότερα κυρίως στην πελατεία της από την Ασία, και είχε αυξήσει την παραγωγή παρά την καταβαράθρωση των τιμών. Ολα δείχνουν πως το Ριάντ, τελικά, δεν άλλαξε στρατηγική και συνεχίζει τον αγώνα για να διασφαλίσει μερίδιο αγοράς, καθώς η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού τομέα της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, προσφέρει και πάλι στην πελατεία της από την Ασία εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, προσφέρει για τον Ιανουάριο πετρέλαιο κατά 1,20 δολάριο το βαρέλι φθηνότερο σε σύγκριση με την τιμή του Δεκεμβρίου. Αναλυτές της JBC επισημαίνουν, άλλωστε, πως παράλληλα αυξάνουν την παραγωγή τους οι δύο πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Αφρικής, η Λιβύη και η Νιγηρία, που εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία ΟΠΕΚ – Ρωσίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης Μουσταφά Σανάλα ανέφερε ότι η παραγωγή στη βορειοαφρικανική χώρα αυξήθηκε περίπου στις 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά. Οπως επισημαίνει ο Frank Holmes της seekingalpha, ο ΟΠΕΚ έλαβε την επίμαχη απόφαση έχοντας ενθαρρυνθεί ιδιαιτέρως από τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, που αναβάθμισε τις βιομηχανίες βασικών μετάλλων και πρώτων υλών για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια. Η ίδια η επενδυτική βασίστηκε σε εκτιμήσεις αναλυτών της για αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων κατά μέσον όρο 9% στους επόμενους τρεις μήνες και κατά 11% στους επόμενους έξι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή