Η dream team του Τραμπ σε θέματα επιχειρηματικότητας

Η dream team του Τραμπ σε θέματα επιχειρηματικότητας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρά ονόματα θα στελεχώσουν την ομάδα που θα συμβουλεύει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για θέματα επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι της General Electric, της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Boeing, του ομίλου ψυχαγωγίας Disney και της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας IBM.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι τα εν λόγω στελέχη επιχειρήσεων θα τον συμβουλεύουν σε θέματα δημιουργικότητας και καινοτομίας. Αρχικά προβλέπεται ότι ο Στίβεν Σουόρζμαν, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Blackstone, θα ηγηθεί του συμβουλίου, με στόχο «να κάνει την Αμερική και πάλι μεγάλη», όπως επανειλημμένα τόνιζε ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σε δηλώσεις του για τη σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι επιθυμεί να ενισχυθεί η τεχνογνωσία στον ιδιωτικό τομέα και να μειωθεί η γραφειοκρατία, γεγονός που εμποδίζει τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, να καινοτομούν και να αναπτύσσονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο περιορισμός των ρυθμίσεων που αποβαίνουν εντέλει επιζήμιες για τις επιχειρήσεις και η μείωση του εταιρικού φόρου.

Πρόκειται για επιλογές που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι είναι σύνηθες οι πρόεδροι των ΗΠΑ να σχηματίζουν τέτοιου είδους συμβουλευτικές επιτροπές λίγο μετά την εκλογική τους νίκη. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τακτικές συναντήσεις με διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών αλλά και με άλλους επιχειρηματικούς και οικονομικούς φορείς της χώρας.

Το 2011, ο πρόεδρος Ομπάμα προχώρησε στη σύσταση συμβουλίων επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Αρχικά σχηματίστηκε συμβούλιο για ζητήματα εργασίας, όπου πρόεδρος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric Τζεφ Ιμελτ. Εν συνεχεία σχημάτισε το συμβούλιο εμπορίου, του οποίου η βασική εκπρόσωπος ήταν η Ούρσουλα Μπερνς, διευθύνουσα σύμβουλος στη Xerox Corp. Εν ολίγοις υπήρχε συστηματική συνεργασία και διαβούλευση για θέματα διεθνούς εμπορίου και τεχνολογίας ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και στους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων. Αρκετά πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τον Μπαράκ Ομπάμα συμμετέχουν και στη συμβουλευτική επιτροπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Μπομπ Ιγκερ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ψυχαγωγίας Walt Disney, του Τζιμ Μακ Νέρνεϊ, προέδρου της αεροναυπηγικής Boeing, και του Τζίνι Ρόμετι, προέδρου της εταιρείας τεχνολογίας υπολογιστών ΙΒΜ. Δεδομένης της επικριτικής στάσης του Τραμπ προς τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, απουσιάζουν στελέχη κάποιων εξ αυτών, που αποτελούν πυλώνες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των προέδρων της Alphabet, θυγατρικής της γνωστής Google, της Apple και της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στα πιο ηχηρά ονόματα της συμβουλευτικής επιτροπής είναι επίσης ο Πολ Ατκινς, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Patomak Global Partners, η Μαίρη Μπάρα, πρόεδρος της General Motors, ο Τόμπι Κόσγκροβ, πρόεδρος του ομίλου νοσοκομείων Cleveland Clinic, ο Τζέιμι Ντίμον, πρόεδρος της JPMorgan Chase & Co, ο Λάρι Φινκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας BlackRock, και ο Ριτς Λέσερ, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή