Η αναδιάρθρωση της UniCredit δίνει ώθηση στις διεθνείς αγορές

Η αναδιάρθρωση της UniCredit δίνει ώθηση στις διεθνείς αγορές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία της Ιταλίας και ριζική αναδιάρθρωση με πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και μείωση του κόστους λειτουργίας παρουσίασε χθες η UniCredit. Το σχέδιο έγινε θετικά δεκτό από τις αγορές, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από την κρίση που έχει πλήξει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Πιερ Μουστιέ, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, ανακοίνωσε χθες ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 13 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, θα απολύσει 14.000 υπαλλήλους της και θα πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει στον ισολογισμό της, ονομαστικής αξίας 17,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η τράπεζα θα κλείσει περισσότερα από 900 υποκαταστήματά της. Τη Δευτέρα η UniCredit είχε πουλήσει την Pioneer Investments, αντί 3,6 δισ. ευρώ, στην Amundi. Η UniCredit είναι ο μόνη ιταλική τράπεζα που θεωρείται ότι έχει συστημική σημασία για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι ζωτικής σημασίας η UniCredit να καταφέρει να μην παρασυρθεί από την κρίση που έχει ξεσπάσει στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, με επίκεντρο την προβληματική Monte dei Paschi. Συνεπώς ήταν πολύ σημαντικό να παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο ενίσχυσής της, πράγμα που πέτυχε, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών. «Προχωρήσαμε σε ορισμένα γενναία βήματα, διότι το να βοηθάει κανείς τον εαυτό του είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει», δήλωσε χθες ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος της UniCredit.

«Δεδομένου ότι η UniCredit δεν ελέγχει το εξωτερικό περιβάλλον, νομίζουμε πως είναι σημαντική η προσοχή που έδωσε στην κεφαλαιοποίηση και στις δαπάνες», σχολίασαν σε ενημερωτικό σημείωμα προς πελάτες τους αναλυτές της Jefferies Group. Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το ακανθώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η UniCredit θα τιτλοποιήσει και θα πουλήσει αμέσως «κόκκινα» δάνεια 17,7 δισ., αυξάνοντας τις προβλέψεις κατά 8,1 δισ. ευρώ, ενώ σκοπεύει να πουλήσει ακόμη 20 δισ. έως το 2019. Η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν πιο επιθετική από αυτήν που ανέμενε η αγορά. Ο κ. Μουστιέ έθεσε ως στόχο η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ανέλθει στο 9% το 2019, ποσοστό που μεταφράζεται σε καθαρή κερδοφορία 1,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα προβλέπει ότι τα έσοδά της θα αυξάνονται μόλις κατά 0,6% τον χρόνο έως το 2019 και ότι τα επιτόκια δανεισμού θα είναι αρνητικά έως εκείνη τη χρονιά. Αυτές οι συντηρητικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι εκτιμήθηκαν από τις αγορές. Η μετοχή της UniCredit έκλεισε χθες με άνοδο 15,92%, αν και έχει υποχωρήσει κατά 45% από την αρχή του έτους.

Ο κ. Μουστιέ είπε χθες ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Monte Paschi, η οποία δεν θα «επηρεάσει» αρνητικά την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της UniCredit. Ο επικεφαλής της ιταλικής τράπεζας ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μπόνους το 2016 και ότι δεν θα πάρει αποζημίωση σε περίπτωση αποχώρησής του από την τράπεζα. Προέβλεψε ότι τα καθαρά έξοδα θα μειωθούν στα 10,6 δισ. ευρώ από 12,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015, ενώ η τράπεζα δεν θα δώσει μέρισμα το 2016. Οι Fortress Investment Group και Pimco θα αποκτήσουν την πλειονότητα των μετοχών των δύο μονάδων της UniCredit, στις οποίες θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή