Μεγαλύτερη η ζήτηση από την προσφορά για το πετρέλαιο

Μεγαλύτερη η ζήτηση από την προσφορά για το πετρέλαιο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά πως η ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» θα υπερβεί την προσφορά τους επόμενους έξι μήνες, υπό μία προϋπόθεση: οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ θα τηρήσουν τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας και θα μειώσουν την παραγωγή.

Εν ολίγοις, εάν οι χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ περιορίσουν την παραγωγή στα 32,7 δισ. βαρέλια την ημέρα και οι εκτός ΟΠΕΚ τη μειώσουν αθροιστικά κατά 558.000 δισ. βαρέλια την ημέρα, όπως συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2017 η αγορά θα παρουσιάσει έλλειμμα 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Χωρίς να επιχειρεί πρόβλεψη για το πόσο ακριβώς θα μειώσουν την παραγωγή οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, η ΙΕΑ αρκείται να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της, βάσει των περικοπών που έχουν ανακοινωθεί. Παράλληλα, πάντως, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση σε 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τρέχον έτος και σε 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2017, επικαλούμενη τις προσδοκίες για αυξημένες απαιτήσεις από την ενεργοβόρο Κίνα και από τις ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την αύξηση της προσφοράς από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ για το επόμενο έτος. Το κατά πόσον θα επαληθευθεί, πάντως, θα εξαρτηθεί από το αν η Ρωσία τηρήσει τη συμφωνία της με τον ΟΠΕΚ και μειώσει την παραγωγή. Παράγοντες της αγοράς δίνουν έμφαση στο ότι η Σαουδική Αραβία δήλωσε έτοιμη να μειώσει τη δική της παραγωγή περισσότερο και από όσο συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς καρτέλ. Σημειωτέον ότι η ΙΕΑ είχε προσφάτως προβλέψει ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει πλεονασματική τουλάχιστον έως το δεύτερο ήμισυ του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή