Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ

Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή συνιστά το ΔΝΤ στην Ισπανία. Ζητούμενο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι να παραμείνει η χώρα της Ιβηρικής σε τροχιά ανάκαμψης, να διατηρήσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μειώσει την επίμονα υψηλή ανεργία. Στην ετήσια έκθεσή του για την Ισπανία, το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η οικονομία της ανακάμπτει, αλλά προειδοποιεί ότι αναμένεται επιβράδυνσή της. Παρά τη μείωσή της, άλλωστε, η ανεργία παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και ιδιαιτέρως η ανεργία μεταξύ των νέων και των μακροχρόνια άνεργων.

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «εντυπωσιακή» την ανάκαμψη της Ισπανίας, που, όπως επισημαίνει, χάρη στην πολιτική μείωσης των μισθών και στην ευελιξία στην αγορά εργασίας ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητά της και επέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν έως τώρα εφαρμοστεί βοήθησαν στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των εξαγωγών και των επενδύσεων. Τονίζει, πάντως, ότι η ισπανική οικονομία βρήκε, παράλληλα, στήριγμα στην αναπτυξιακή νομισματική πολιτική που εφάρμοσε η ΕΚΤ και υπογραμμίζει ότι τόσο το πραγματικό ΑΕΠ της Ισπανίας όσο και η αύξηση της απασχόλησης παραμένουν σε επίπεδα σαφώς άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ισπανία έφτασε στο 3,2% και αναμένεται ότι θα παραμείνει αμετάβλητος και για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Δεδομένου, όμως, ότι περιορίζεται σταδιακά ο αντίκτυπος από παράγοντες όπως το φθηνό πετρέλαιο, η υποχώρηση του ευρώ και τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, η αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2017. Γι’ αυτό και το Ταμείο προειδοποιεί ότι η Ισπανία πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η ιδιαίτερα χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και θα κληθεί να διαχειριστεί προκλήσεις σαν την υψηλή διαρθρωτική ανεργία. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χαμηλή παραγωγικότητα, το Ταμείο επισημαίνει ότι στο επιχειρηματικό τοπίο της Ισπανίας κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις, που συνήθως είναι λιγότερο παραγωγικές και καινοτόμες, ενώ δεν έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξαγωγές όσο οι ομόλογές τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμά πως όσες μεταρρυθμίσεις έχουν προηγηθεί στην αγορά αγορά εργασίας αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 0,5% τα επόμενα πέντε χρόνια. Εχουν, άλλωστε, έως τώρα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας κατά 3% κάθε χρόνο και στη δημιουργία σχεδόν 1,1 εκατ. θέσεων εργασίας την τελευταία διετία. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας. Συνολικά, η ανεργία στην Ισπανία έχει μειωθεί κατά 8% από τα υψηλότερα επίπεδά της, αλλά παραμένει πάνω από το 19%, με σχεδόν το 60% των ανέργων να βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Σημαντική μερίδα των μακροχρόνια άνεργων είναι, άλλωστε, εργαζόμενοι χαμηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι στο παρελθόν απασχολούνταν στον τομέα των κατασκευαστικών.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής, το Ταμείο προεξοφλεί πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι υψηλότερο από τον στόχο φέτος για δεύτερο συναπτό έτος και εκτιμά πως, συνολικά, θα είναι χαλαρότερη η δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2015-2016. Προκειμένου, πάντως, να παραμείνει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης και παράλληλα να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της, συνιστά στην Ισπανία μια ετήσια μείωση του διαρθρωτικού πρωτογενούς ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ. Για τον σκοπό αυτό καλεί τη χώρα να αυξήσει τα έσοδά της, περιορίζοντας σταδιακά τις εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ και εναρμονίζοντάς τον με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Επισημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των φόρων για την προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένων και των χαμηλών τιμών της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή