Το Κατάρ επενδύει 10 δισ. δολ. στις ΗΠΑ

Το Κατάρ επενδύει 10 δισ. δολ. στις ΗΠΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ προτίθεται να επενδύσει 10 δισ. δολάρια σε σχέδια υποδομών στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο εμίρης του Κατάρ, Αμπντουλάχ μπιν Μοχάμεντ μπιν Σαούντ αλ Τάνι, διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού ταμείου Qatar Investment Authority (QIA), απέστειλε τη Δευτέρα σχετικό μήνυμα σε ανωτάτους Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Τσαρλς Ρίβκιν, βοηθός του υπουργού Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για τη συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση. Το επενδυτικό ταμείο QIA είχε ήδη εκφράσει την επιθυμία να επενδύσει 35 δισ. δολάρια σε αμερικανικά έργα μεταξύ των ετών 2016 με 2021, χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν η σημερινή προσφορά των 10 δισ. δολαρίων συμπεριλαμβάνεται στο αρχικό ποσό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει προεκλογικά μεγάλη έμφαση στην ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές προκειμένου η χώρα να ενισχυθεί οικονομικά. Μάλιστα, ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι θα δώσει 3 δισ. δολάρια για τη δημιουργία υποδομών τα επόμενα δέκα χρόνια.

Σε μία από τις προεκλογικές αναμετρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ με την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συγκρίνει τα αστραφτερά αεροδρόμια των Κατάρ και Ντουμπάι με εκείνα των ΗΠΑ, τα οποία σε γενικές γραμμές υπολείπονται σε παροχές. Η επενδυτική κίνηση του Κατάρ, το οποίο με τη σειρά του φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, θα συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά σε μία περίοδο όπου οι Χώρες του Κόλπου φοβούνται ότι μία αποδυνάμωση των ΗΠΑ στην περιοχή θα μπορούσε να ενισχύσει την εξάπλωση του Ιράκ στη γύρω περιοχή.

Η πρόταση του QIA έρχεται επίσης σε μία εποχή όπου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να αναθεωρήσει τη στάση της χώρας στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Συρία. Ο ίδιος αρνείται να ταχθεί στο πλευρό των ανταρτών που μάχονται κατά του προέδρου Ασαντ σε αντίθεση με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία που τάσσονται στο πλευρό των ανταρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή