Περισσότερες θέσεις εργασίας για τις ΗΠΑ

Περισσότερες θέσεις εργασίας για τις ΗΠΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το απόγευμα –ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ– το πρώτο θέμα που θα συζητήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ με τους επικεφαλής του κλάδου τεχνολογίας είναι το εξής: θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας και περισσότερες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και άλλα θέματα στην ατζέντα, τα οποία μπορεί να τεθούν επί τάπητος, ανάλογα με τη διάθεση του κ. Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Ισχυρή είναι η πιθανότητα να γίνει λόγος για τον επαναπατρισμό ρευστού που διατηρούν οι τεχνολογικοί γίγαντες σε υπεράκτια κέντρα. Η ρευστότητα αυτών των κολοσσών υπολογίζεται σε δισ. δολάρια και φυλάσσεται σε τόπους με πολύ χαμηλούς φόρους. Τα μεγάλα αφεντικά του κλάδου θα ήθελαν να επαναπατρίσουν αυτά τα κεφάλαια με κάποιες ευνοϊκές προϋποθέσεις. Σε ό,τι αφορά τον κ. Τραμπ, μια συμφωνία γι’ αυτό το πολύ λεπτό ζήτημα θα τον βοηθήσει να προωθήσει το πρόγραμμα υποδομών στο οποίο είχε αναφερθεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Τραμπ και αναμένεται να πάρουν μέρος οι Ελον Μασκ της Tesla, Λάρι Πέιτζ και Ερικ Σμιντ της Alphabet (μητρική της Google), Τζεφ Μπέζος της Amazon, Σέριλ Σάντμπεργκ της Facebook, Σάφρα Κατζ της Oracle, Μπράιαν Κράζμιχ της Intel, Γκίνι Ρομέτι της ΙΒΜ και άλλοι.

Σε γενικές γραμμές, αυτές οι εταιρείες δεν λένε πολλά για την εν λόγω συνάντηση. Αρκετοί από τους επικεφαλής τους είχαν στοχοποιηθεί από τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για θέματα όπως οι υπεράκτιοι φορολογικοί παράδεισοι, η ψηφιακή ασφάλεια και τα αντιμονοπωλιακά θέματα. Είδαν, επίσης, ότι η μετεκλογική συνάντηση με ανώτατα στελέχη τηλεοπτικών δικτύων υποτίθεται ότι έμενε εμπιστευτική, αλλά είχε άδοξο τέλος, διότι ο κ. Τραμπ τους επιτέθηκε σφοδρότατα.

Το Συμβούλιο Τεχνολογίας Πληροφορικής, η ένωση που εκπροσωπεί τις εταιρείες του κλάδου, πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα ένα συνέδριο, στο οποίο ορισμένες εταιρείες –μεταξύ αυτών, οι Apple, Amazon και Facebook– προσπάθησαν να διαμορφώσουν κοινή στάση. «Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κοινή γλώσσα ανάμεσα στον κλάδο τεχνολογίας και στην κυβέρνηση Τραμπ», σχολιάζει ο κ. Γκάρφιλντ, πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ο κ. Ρομέτι, μέλος του Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής του κ. Τραμπ, προωθεί ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο με επίκεντρο τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Το μοντέλο αυτό θα περιλαμβάνει εξαετή δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ετσι θα ενοποιηθούν, κατά τον ίδιο, η «παραδοσιακή παιδεία με τα καλύτερα στοιχεία των κολεγίων», παρέχοντας σε εταιρείες όπως η ΙΒΜ το κατάλληλο εργατικό δυναμικό στην τεχνολογία της πληροφορικής.

Δύο εταιρείες που έλαβαν πρόσκληση αλλά δεν θα πάρουν μέρος στη συνάντηση είναι η πλατφόρμα οδηγών ταξί και επιβατών Uber και το παγκόσμιο δίκτυο βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων Airbnb. Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, ταξιδεύει στο εξωτερικό. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση σε πολλά θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Νικ Παπάς, αλλά δεν αναφέρθηκε στον προορισμό του ταξιδιού του κ. Τσέσκι. Εκπρόσωπος της Uber είπε πως ο διευθύνων σύμβουλος Τράβις Καλάνικ θα βρίσκεται στην Ινδία αυτήν την εβδομάδα.

«Θα ήταν επίτευγμα εάν κατάφερνα να πείσω την Αpple να κτίσει ένα μεγάλο εργοστάσιο ή πολλές μικρές μονάδες στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Νοεμβρίου. Η Apple ήδη συζητά τη συμμετοχή της σε επενδυτικό κεφάλαιο της ιαπωνικής Softbank, συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων. Ο ιδρυτής της Softbank, Μασογιόσι Σαν, υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον κ. Τραμπ ότι θα επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας. Αλλά, αφού ο κ. Τραμπ ανήγγειλε τα νέα μέσω Twitter, προέκυψε ότι η ίδρυση του επενδυτικού ταμείου είχε αποφασιστεί αρκετά πριν από τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή