ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βλέπουν» αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σήμερα

vlepoyn-ayxisi-ton-amerikanikon-epitokion-simera-2165624

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) εγκαινιάζει την εποχή του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με μια σχεδόν σίγουρη αύξηση των επιτοκίων, καθώς και μια δέσμη νέων οικονομικών προβλέψεων. Με αυτά ανά χείρας δίνεται μια πρώτη εικόνα του εάν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές αναδιαμόρφωσαν τις προοπτικές της Τράπεζας για ανάπτυξη και πληθωρισμό. Ολοι οι 120 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Ρόιτερς απάντησαν πως προσδοκούν αύξηση επιτοκίων στην τρέχουσα συνεδρίαση της Fed, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, εξαιτίας μιας σειράς στοιχείων που φανερώνουν δυναμική ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Ακόμα πιο αποκαλυπτικό θα είναι το εάν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές και η εκτίναξη στις αποδόσεις των ομολόγων μετά την εκλογή Τραμπ θα οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2017 και πέραν αυτού εν συγκρίσει με τα προβλεπόμενα. Ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας κληρονομεί μια οικονομία σε καλή κατάσταση, η οποία είχε ανάπτυξη με ρυθμό 3,2% το τρίτο τρίμηνο και ήταν ο ταχύτερος διετίας.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για το σχέδιό του να μειώσει φόρους, να περιορίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για υποδομές, επειδή ίσως όλες αυτές οι κινήσεις να κατατείνουν όχι μόνο σε τόνωση της οικονομίας αλλά και σε επανεμφάνιση του πληθωρισμού. Ως προς τη Fed, τον Σεπτέμβριο ο μέσος όρος των προβλέψεων των στελεχών της ήταν για δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2017 και μια μακροπρόθεσμη διατήρησή τους σε «ουδέτερα επίπεδα» του 2,6%. Η αναμενόμενη αύξηση για σήμερα θα είναι και η πρώτη από πέρυσι τον Δεκέμβριο και μόλις η δεύτερη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009. «Οι κινήσεις τους θα είναι πιο γρήγορες και θα διεκπεραιωθούν λίγο πιο νωρίς από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν», παρατηρεί ο Στιβ Ρικ, ανώτατος οικονομολόγος της CUNA Mutual Group. Προσέθεσε ότι η οικονομία προχωρεί με όλη τη δυναμική της και ότι ήταν σύνθημα της Fed η σταθερή επιστροφή των επιτοκίων στην κανονικότητά τους.

Μετά την τελευταία της συνέντευξη Τύπου, τον Σεπτέμβριο, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, σήμερα θα έχει να καλύψει ευρύ φάσμα θεμάτων από αυτή καθαυτή τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής μέχρι την πιθανότητα να αντικατασταθεί η ίδια στις αρχές του 2018 και τους κινδύνους που διακρίνει στην ατζέντα Τραμπ. Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος επανειλημμένως είχε επιτεθεί στην κ. Γέλεν, προσάπτοντάς της ότι διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια για να συνδράμει την αντίπαλό του των Δημοκρατικών.

Αφότου εξελέγη, στράφηκε εναντίον των επιχειρήσεων, όπως η Boeing, και δεσμεύθηκε να προωθήσει συμφωνία για διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε εργοστάσιο της Ιντιάνα και μη μετακίνησή τους στο Μεξικό. «Εάν δεν παρέμβει μετά την ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι η Fed θα συνεχίσει τη δουλειά της ανενόχλητη», παρατηρεί ο οικονομολόγος της Capital Economics, Πολ Ασγουορθ.

Πάντως, πέραν του Ντόναλντ Τραμπ, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και την πορεία των αγορών. Ισως να αποδειχθεί δυσχερές για την Τράπεζα να παραμείνει προσηλωμένη στον παρά πολύ αργό ρυθμό αύξησης επιτοκίων, εάν υλοποιηθεί μια δραστική αναθεώρηση των σχεδίων φορολόγησης και δαπανών. Αναλυτές χρεογράφων παρατηρούν ότι «η δημοσιονομική πολιτική σε αυτό το σημείο της οικονομικής ανάκαμψης μπορεί να προξενήσει ένα σοκ με άνοδο πληθωρισμού λόγω ζήτησης και να προσθέσει σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα στην οικονομική ανάπτυξη». Ωστόσο, προσθέτουν, τέλος, θα παρακινήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, δηλαδή κατά σχεδόν μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα ανά έτος.