ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικά είναι τα μηνύματα από την αγορά εργασίας στην Πορτογαλία

arnitika-einai-ta-minymata-apo-tin-agora-ergasias-stin-portogalia-2165730

Παρά τα θετικά μηνύματα από την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή, οι κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα της Πορτογαλίας παραμένουν.

Τα αρνητικά μηνύματα έρχονται κυρίως από την αγορά εργασίας. Οπως προκύπτει από εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο βιομηχανικός τομέας της Πορτογαλίας δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες απασχόλησης. Η Ορόρα Τεσέιρα, καθηγήτρια Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο, προειδοποιεί ότι η Πορτογαλία δεν μπορεί να επαναπαυθεί στα έσοδα του τουρισμού, αλλά θα πρέπει να εστιάσει στην παραγωγή και εξαγωγή περισσότερων προϊόντων. Οπως επισημαίνει, «η οικονομική πολιτική δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Νοικοκυριά και κράτη χρεώνονται ολοένα περισσότερο. Και οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν για να αγοράσουν τα χρέη, παρότι αυτό απαγορεύεται. Ετσι, οι τράπεζες έχουν τώρα τοξικά αξιόγραφα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο πραγματικό τους καθήκον, τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις».

Κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται πάρα πολύ να λάβουν δάνεια. Πάντως, η εποπτεία και ο έλεγχος του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα γίνονται με ακόμα αυστηρότερο τρόπο σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης, και πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες για ενδεχόμενες δυσχέρειες.

Προβληματικό παραμένει το υψηλό δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας, που αγγίζει πλέον το 130% του ΑΕΠ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι αυτό οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα και η χώρα να είναι και πάλι σε θέση να κάνει επενδύσεις.

Το καλοκαίρι που πέρασε δημιουργήθηκαν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο πρόκειται κυρίως για εποχικού χαρακτήρα απασχόληση στον τουριστικό κλάδο. Μια τέτοια προσωρινή απασχόληση είχε το καλοκαίρι ο Φρανσίσκο Αλφόνσο, ως σερβιτόρος στο παραθαλάσσιο θέρετρο Πενίς. Οπως λέει ο ίδιος στην Deutsche Welle, «πολλοί από εμάς απασχολούνται μόνο το καλοκαίρι, για τρεις μήνες, και τα περισσότερα καταστήματα δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Ομως δεν έχουμε εναλλακτική αν θέλουμε να δουλέψουμε». Ο Φρανσίσκο Αλφόνσο ψάχνει για τους χειμερινούς μήνες δουλειά σε κάποιο εργοστάσιο, όπως συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια.

Κι όλα αυτά, ενώ έχουν προηγηθεί θετικές ειδήσεις από την πορτογαλική οικονομία. Το περασμένο τρίμηνο, μάλιστα, ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 0,8% σε τριμηνιαία βάση, επίδοση που ξεπέρασε το ίδιο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο η Σλοβενία.