«Επενδύσεις» Βρετανών διασήμων σε data centers για φοροαπαλλαγές

«Επενδύσεις» Βρετανών διασήμων σε data centers για φοροαπαλλαγές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακόσιοι και πλέον διάσημοι και πλούσιοι Βρετανοί έκαναν το 2011 «επενδύσεις» 79 εκατ. στερλινών σε κέντρα δεδομένων εντός υποβαθμισμένων ζωνών (Cobalt Data Centres 2 και 3), με στόχο να εξασφαλίσουν φοροαπαλλαγές πολύ υψηλότερες των κεφαλαίων τους, αλλά σήμερα καλούνται να τις αποδώσουν στο Δημόσιο. Οι 675 διάσημοι –μεταξύ των οποίων ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί, δικηγόροι, λογιστές, γιατροί, μέλη Δ.Σ. γνωστών επιχειρήσεων και εκατομμυριούχοι– κατόρθωσαν με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσουν 131 εκατ. στερλίνες. Οι ισχύοντες κανόνες προβλέπουν ότι οι επενδυτές μπορούν να ζητήσουν φοροαπαλλαγή 50% επί του συνολικού κόστους των 263 εκατ. στερλινών για την ανέγερση των κέντρων δεδομένων Cobalt Data Centre 2 και 3, ανεξαρτήτως του ότι η δική τους συμμετοχή ανήλθε μόλις στα 79 εκατ. στερλίνες. Το υπόλοιπο 70% επί των 263 εκατ. στερλινών προήλθε από δανεισμό. Οπως γίνεται αντιληπτό, παρατηρεί το BBC, οι επενδυτές έτυχαν φορολογικών ελαφρύνσεων μεγαλύτερων των κεφαλαίων τους. Ευνοϊκό καθεστώς υπήρξε επειδή η επένδυση έγινε σε υποβαθμισμένη περιοχή, συγκεκριμένα το Τάινσαϊντ της βορειοανατολικής Αγγλίας. Μέχρι σήμερα τα εν λόγω κέντρα δεδομένων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, παρότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι από το 2013 θα ξεκινήσει η εμπορική τους εκμετάλλευση. Δεν υπάρχoυν ενδείξεις ότι κάποιοι από τους 675 διασήμους έκαναν παρατυπία, ούτε ότι ήταν ενήμεροι για τη μη χρήση των κέντρων, όπως αναφέρει το BBC.

Ανάμεσα στους «επενδυτές» συγκαταλέγονται ο Σκωτσέζος προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής Κένι Νταλγκλίς, ο κωμικός Τζίμι Καρ, ο παραγωγός των ταινιών του Χάρι Πότερ, Ντέιβιντ Χέιμαν, και η αθλητίατρος και χειρουργός λαίδη Αν Ρεντγκρέιβ, σύζυγος του μέλους της βρετανικής ολυμπιακής ομάδας κωπηλασίας Στιβ Ρεντγκρέιβ. Οι οικονομικές υπηρεσίες κινήθηκαν εναντίον των διασήμων Βρετανών επειδή θεώρησαν ότι είχαν καταβάλει συγκριτικά πολύ λίγους φόρους για το ύψος των επενδύσεών τους. Ακολούθησαν μια διαδικασία, σύμφωνα με την οποία πρώτα πληρώνουν αναδρομικούς φόρους οι πολίτες και εν συνεχεία μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφαση. Κατά τα ιδιωτικά κεφάλαια Ηarcourt Capital, που συγχρηματοδότησαν τα κέντρα δεδομένων, η καθυστέρηση στην ενοικίασή τους οφείλεται στο ότι η συγκεκριμένη αγορά διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων αναπτύσσεται ταχύτατα και απρόβλεπτα. Τα Cobalt Data Centres τέθηκαν πρώτη φορά στο στόχαστρο λόγω ενός δημοσιεύματος στον Guardian το 2013, όταν η τότε πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή των Κοινοτήτων Μάργκαρετ Χοτζ επισήμανε ότι «η μη εκμίσθωσή τους δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται για περίπτωση φοροαποφυγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή