Αύξηση μισθού 6% ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γερμανία

Αύξηση μισθού 6% ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γερμανία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση μισθών 6% ζητούν συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν πάνω από 2 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους στη Γερμανία. «Συγκριτικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι υπάλληλοι στο δημόσιο λαμβάνουν αρκετά λιγότερα», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ισχυρότερου συνδικάτου στη Γερμανία, ver.di, Φρανκ Μπριούσκε στο Reuters.

Η Γερμανία έχει δεχθεί πιέσεις για να μετατοπίσει το βάρος της ανάπτυξης στην οικονομία της από τις εξαγωγές στην κατανάλωση. Οπότε μια αύξηση των μισθών σε περίοδο ισχυρών κρατικών εσόδων θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την εσωτερική ζήτηση που αποτελεί πλέον και στόχο του Βερολίνου.

Το ver.di ηγείται των επαφών με τις περιφερειακές αρχές εκ μέρους όλων των αρμόδιων συνδικαλιστικών ενώσεων. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν επισήμως στις 18 Ιανουαρίου και αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση και για άλλες συμβάσεις.

Στις 18 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η έναρξη των συνομιλιών για 1 εκατ. άτομα που απασχολούνται σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Αν υπάρξει συμφωνία, θα επεκταθεί στις συμβάσεις ακόμη 1,1 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν αύξηση 6% για χρονικό διάστημα 12 μηνών, αλλά εκτιμάται να υπάρξει συμβιβασμός σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο. Σε ομοσπονδιακό και σε δημοτικό επίπεδο, έχει συμφωνηθεί αύξηση μισθών 4,75% σε δύο φάσεις για το 2016 και το 2017. Σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις, αρχικός στόχος των εκπροσώπων των συνδικαλιστών ήταν αύξηση 6% για 12 μήνες, ενώ οι εργοδότες αντιπρότειναν 3% για πάνω από μία διετία.

Υπάρχουν, πάντως, σημάδια που δείχνουν ότι οι Γερμανοί συμβάλλουν περισσότερο στο ΑΕΠ της χώρας, το οποίο μέχρι πρότινος στηριζόταν στις εξαγωγές. Οι πραγματικοί μισθοί, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, αυξήθηκαν κατά 2,5% το 2015, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1992 και δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για αύξηση των δαπανών από τα νοικοκυριά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδοχές.

Η στατιστική υπηρεσία του ομοσπονδιακού γερμανικού κράτους εκτιμά ότι οι ονομαστικοί μισθοί 19 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν αυξηθεί περίπου κατά 2%. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από το 2011. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών και του δημοσίου τομέα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 1,8%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ εδώ και μία πενταετία. Το 2017, το Βερολίνο διαβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,4%, λόγω των προβλέψεων για εξασθένιση των εξαγωγών αλλά και των λιγότερων εργάσιμων ημερών ανά έτος.

Εν τω μεταξύ, και στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από έκθεση που σκόπευε το Βερολίνο να δώσει στη δημοσιότητα το 2017. Και στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle. Οπως προκύπτει από την 5η κυβερνητική «Εκθεση για τη φτώχεια και τον πλούτο», περίπου 4,17 εκατ. Γερμανοί –δηλαδή το 6,1%, σε πληθυσμό 80,62 εκατ.– είναι υπερχρεωμένοι. Παράλληλα, οι μισθοί στη χαμηλότερη κλίμακα απέχουν μακράν από τον μέσο όρο, ενώ οι άστεγοι αυξήθηκαν από 223.000 άτομα το 2008 σε 335.000 το 2014.

Περίπου το 5,6% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας, γεγονός που έχει πυροδοτήσει πολιτική διαμάχη για την αύξηση των μισθών.

Ο Κρίστοφ Μπάτερβεγκε, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και υποψήφιος του κόμματος της Αριστεράς για την προεδρία της χώρας, έχει απευθύνει έκκληση για αύξηση του βασικού ωρομισθίου στα 10 ευρώ την ώρα. Εχει τονίσει, επίσης, την ανάγκη χρηματοδότησης κοινωνικών προγραμμάτων, με τη φορολόγηση του πλούτου ή των κεφαλαιακών κερδών. Οι εκατομμυριούχοι στη Γερμανία αυξήθηκαν φέτος σε 16.492 από 12.424 το 2009. Οι μισθοί, τέλος, στις νόμιμες θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν πάνω από 10% στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή