Η Κίνα δεν ξεπουλάει ομόλογα ΗΠΑ

Η Κίνα δεν ξεπουλάει ομόλογα ΗΠΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομα η Ιαπωνία θα εκθρονίσει την Κίνα και θα γίνει η χώρα που θα κατέχει αμερικανικά κρατικά ομόλογα με την υψηλότερη αξία. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να υποστηρίξει το γουάν, ενώ αντίθετα η ιαπωνική κεντρική τράπεζα επιθυμεί την υποτίμηση του γιεν, υποστηρίζουν οικονομολόγοι. Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τη μείωση του αριθμού αμερικανικών ομολόγων που κατέχει η Κίνα, διότι τυχόν απότομη πώλησή τους θα μπορούσε να πιέσει τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού, γεγονός που με τη σειρά του θα υπονόμευε ακόμα περισσότερο την ισοτιμία του γουάν. Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τη Fed την Τετάρτη οδήγησε την απόδοση των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών κρατικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά του Πεκίνου σε σχέση με την εμπορική και συναλλαγματική του πολιτική, όπως επίσης και η αμφισβήτηση της παραδοσιακή αμερικανικής πολιτικής έναντι της Ταϊβάν, έχουν ανησυχήσει ορισμένους επενδυτές πως η Κίνα θα μπορούσε να απαντήσει πουλώντας αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, ανώνυμα, ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο. Το ύψος των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η Κίνα μειώθηκε κατά 28,1 δισ. δολάρια, στο 1,15 τρισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση και τον Οκτώβριο, όπως είναι πιθανό, τότε η Ιαπωνία θα μπορούσε να βρεθεί στην πρώτη θέση. Τον Σεπτέμβριο η αξία αμερικανικών ομολόγων που κατέχει η Ιαπωνία είχε ανέλθει σε 1,13 τρισ. δολάρια. Ομως ακόμη σημαντικότερα θα είναι τα στοιχεία για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές του 2017. Τότε θα φανεί τι συνέβη μετά τη νίκη του κ. Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές ενώ οι επενδυτές ξεπουλούσαν τα αμερικανικά ομόλογα, υποθέτοντας ότι οι περικοπές φόρων και η αύξηση του δανεισμού υπό τον κ. Τραμπ θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη και σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Κίνα θα εξακολουθήσει να μειώνει το ύψος των αμερικανικών ομολόγων που κατέχει, στην προσπάθειά της να διατηρήσει σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν, ωστόσο θεωρούν απίθανο μεγάλης έκτασης ξεπούλημα. Χθες το γουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών έναντι του δολαρίου. Η Κίνα εξακολουθεί να κατέχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, ωστόσο έχουν μειωθεί κατά 942 δισ. δολάρια ή κατά 24% από το υψηλότερο σημείο όπου είχαν βρεθεί, τον Ιούνιο του 2014. Τον Νοέμβριο είχαν διαμορφωθεί στα 3,05 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Το ίδιο διάστημα η Κίνα έχει μειώσει κατά 9% ή κατά 111 δισ. δολάρια το ύψος των αμερικανικών ομολόγων που κατέχει. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς χρησιμοποιεί τα αποθέματά της ώστε να υποστηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν και, ταυτόχρονα, προσπαθεί να διατηρήσει αποθέματα περιορίζοντας την εκροή κεφαλαίων μέσω αυστηρότερων ελέγχων. Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι τα 3 τρισ. αποτελούν σημαντικό ψυχολογικό επίπεδο για την κινεζική κεντρική τράπεζα, ωστόσο θα μπορούσε να αναγκαστεί να μειώσει και άλλο τα συναλλαγματικά της αποθέματα εάν συνεχιστεί η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου.

Ορισμένοι Κινέζοι οικονομολόγοι που εργάζονται για την κυβέρνηση έχουν ορίσει το ελάχιστο επίπεδο συναλλαγματικών αποθεμάτων που θα πρέπει να διατηρεί η Κίνα μεταξύ 1,62 τρισ. δολαρίων και 2 τρισ. δολαρίων. Στο τέλος, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο κ. Τραμπ θα πραγματοποιήσει την απειλή του να κηρύξει την Κίνα χώρα που υποτιμάει ενεργά το νόμισμά της, αν θα επιβάλει τιμωρητικούς φόρους στις κινεζικές εισαγωγές και αν θα σταματήσει να θεωρεί την Κίνα και την Ταϊβάν ως μία χώρα. Παρ’ όλα αυτά, είναι απίθανο η Κίνα να ξεπουλήσει τα αμερικανικά ομόλογα που κατέχει, διότι κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αξία των ομολόγων που κατέχει το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή