Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο γρίφος αναπλήρωσης χαμένων θέσεων εργασίας

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο γρίφος αναπλήρωσης χαμένων θέσεων εργασίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ, επειδή υποσχέθηκε παροχές στην αμερικανική εργατική τάξη και αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας. Πάντως, ούτε όσα συμβαίνουν στον χώρο της μεταποίησης ούτε η πιθανή επιλογή του επιχειρηματία Αντριου Πούζντερ ως επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι ο κ. Τραμπ θα τηρήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Δεσμεύθηκε ότι μέσω δασμών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης των μισθών, θα επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο του Αμερικανού εργάτη στα πολύ υψηλά επίπεδα του παρελθόντος, δηλαδή πριν η παγκοσμιοποίηση απλώσει τα πλοκάμια της και οδηγήσει στο άνοιγμα αγορών με πολύ πιο χαμηλό εργατικό κόστος. Στις πέντε περιόδους ύφεσης από το 1979 έως σήμερα έχουν καταργηθεί 8 εκατ. θέσεις εργασίας, οι οποίες ουδέποτε αναπληρώθηκαν σε περιόδους ακμής, αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Οι θέσεις εργασίας στα αμερικανικά εργοστάσια άγγιξαν το 1979 το ρεκόρ των 20 εκατομμυρίων.

Οι επικεφαλής οικονομολόγοι 62 εταιρειών που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal αμφιβάλλουν για την αναπλήρωση αυτών των θέσεων εργασίας στον κλάδο της μεταποίησης. Υπολογίζουν ότι θα αυξηθούν κατά 7.000 έως τα τέλη του 2017 και κατά σχεδόν 50.000 έως τα τέλη του 2019. Δηλαδή θα υπάρξει ενίσχυση της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια, αλλά όχι με τόσο γρήγορο ρυθμό ώστε να αναπληρωθούν οι θέσεις που χάθηκαν. «Η απασχόληση στη μεταποίηση έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1941 και εξακολουθεί να υποχωρεί», σχολιάζει ο Τζέιμς Σμιθ, επικεφαλής οικονομολόγος της Parsec Financial.

«Θα σώσουμε τις μικρές επιχειρήσεις από τους ασφυκτικούς κανόνες που καθιστούν αδύνατη την απασχόληση και ασκούν πιέσεις στους μισθούς», είπε ο κ. Τραμπ κατά την επίσημη παρουσίαση των στελεχών της κυβέρνησής του. Αλλά οι επιλογές του κ. Τραμπ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις του. Ο Αντριου Πούζντερ, επικρατέστερη επιλογή του κ. Τραμπ για το υπουργείο Εργασίας, έχει ταχθεί εναντίον της αύξησης του βασικού μισθού, με το επιχείρημα ότι έτσι χάνονται θέσεις εργασίας. Επίσης, ο κ. Πούζντερ, που είναι διευθύνων σύμβουλος στην αλυσίδα εστιατορίων CKE Restaurants, είναι κατά της αύξησης του ωρομισθίου των υπερωριών στα 47,476 δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2004.

Ο κ. Πούζντερ, επίσης, δεν πιστεύει ότι ο Αμερικανός εργαζόμενος είναι θύμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά ότι είναι απρόθυμος να κάνει κάποιες δουλειές. Οπως και ο ίδιος έγραψε στην ιστοσελίδα Politico το 2013: «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν θέσεις εργασίες σε αυτήν τη χώρα, όπου κάποιοι Αμερικανοί πολίτες για κάποιους λόγους είναι διστακτικοί ή απρόθυμοι να κάνουν». Πρότεινε, μάλιστα, τη συνέχιση του σχεδίου μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ, μια θέση εκ διαμέτρου αντίθετη από τη γραμμή Τραμπ και το φιλόδοξο σχέδιο του τελευταίου για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή