Κέρδη από εξαγορές για μικρές επενδυτικές τράπεζες

Κέρδη από εξαγορές για μικρές επενδυτικές τράπεζες

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μικρές επενδυτικές τράπεζες έχουν πάρει σημαντικό μερίδιο από την αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών, αποσπώντας το από τις μεγαλύτερές τους στη Wall Street. Σύμφωνα, όμως, με αναλυτές της αγοράς, η μεγάλη κινητικότητα που σημειώθηκε το περασμένο έτος σε συγχωνεύσεις και εξαγορές έχει λήξει. Οι μικρότερες επενδυτικές αναγκάζονται, έτσι, να διευρύνουν το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, προσφέροντας διαφόρων ειδών υπηρεσίες συμβουλευτικής ή άλλης φύσεως.

Στη διάρκεια του 2016, οι μικρές επενδυτικές τράπεζες εισέπραξαν το 34% των χρεώσεων που καταβλήθηκαν για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς που έχουν καταγράψει ποτέ ως κλάδος και αντιπροσωπεύει αύξηση 20% στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Στοιχεία της Thomson Reuters δείχνουν, όμως, ότι στη διάρκεια του 2016 οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές μειώθηκαν κατά 18%, στα 3,3 τρισ. δολάρια. Ετσι, πολλές μικρές επενδυτικές ακολουθούν το παράδειγμα που έδωσαν πολλές μεγάλες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως οι Carlyle Group και Blackstone Group, που έστρεψαν μέρος των επιχειρήσεών τους στους τομείς της ενέργειας, των ακινήτων και του δανεισμού, ώστε να έχουν πιο ευρεία βάση. Μικρές επενδυτικές, όπως οι Rothschild & Co SCA, Lazard Ltd και Evercore Partners Inc, παρέχουν συμβουλές σε θέματα άντλησης πιστώσεων και εταιρικής διακυβέρνησης και εκπονούν έρευνες για λογαριασμό των πελατών τους. Η στροφή είναι σημαντική για τον κλάδο, διότι παραδοσιακά επικεντρωνόταν σε συμφωνίες επικερδείς και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η σύγκρουση συμφερόντων που αντιμετωπίζουν όσες τράπεζες παρέχουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών. Πάντως, ορισμένες από αυτές τις μικρές επενδυτικές τράπεζες προσέχουν πολύ να μην αποκοπούν από την κύρια δραστηριότητά τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή