Η αμερικανική οικονομία μεταξύ Τραμπ και Fed

Η αμερικανική οικονομία μεταξύ Τραμπ και Fed

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κατά 25 μονάδες βάσης, που ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, η δεύτερη από το 2008, ήταν μια κίνηση που αναμενόταν από τις αγορές. Οικονομολόγοι έλεγαν σε κάθε ευκαιρία ότι ήταν αναγκαία, εδώ και καιρό, η αποκατάσταση των επιτοκίων σε «φυσιολογικά» επίπεδα. Οι επόμενοι μήνες, όμως, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλή αγωνία, καθώς είναι πολύ πιθανό η Fed και η πρόεδρός της Τζάνετ Γέλεν να τεθούν στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ.

Επίκεινται νέες αυξήσεις από τη Fed, που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υπονόησε πως θα υπάρξουν τρεις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τη φορά μέσα στο 2017, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αυξήσεις το 2018 και το 2019, έως ότου επανέλθει το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ στο «φυσιολογικό» επίπεδο του 3%. Με αυτήν την προοπτική, το δολάριο εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και κινεζικών ομολόγων. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει την κ. Γέλεν ότι βοηθούσε τους Δημοκρατικούς, διατηρώντας το κόστος δανεισμού στην οικονομία σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα. Γεγονός είναι ότι ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί νέες θέσεις εργασίας με δημοσιονομική επεκτατική πολιτική σε μια οικονομία που η ανεργία, όμως, είναι ήδη χαμηλά, στο 4,6%. Η κ. Γέλεν δήλωσε, επίσης, ότι η οικονομία μπορεί να προσεγγίσει την κατάσταση πλήρους απασχόλησης, με ανεργία στο 4,5% και χωρίς δημοσιονομικά μέτρα.

Ο Νιλ Ιρβιν των New York Times τηρεί επιφυλακτική στάση για την πορεία της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Δεν είναι βέβαιο πως η ατζέντα του κ. Τραμπ θα πυροδοτήσει την αναμενόμενη ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πολιτικοί μόλις αναλάβουν την εξουσία καλομαθαίνουν στα χαμηλά επιτόκια. Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς τον κ. Τραμπ να ασκεί πιέσεις για φθηνό χρήμα και τη Fed να κρατάει τα ηνία για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Τέλος, υπάρχουν δύο κενές θέσεις στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Fed: η θητεία της Τζάνετ Γέλεν λήγει τον Φεβρουάριο του 2018 και του αντιπροέδρου Στάνλεϊ Φίσερ τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Δηλαδή μέσα σε ένα 18μηνο από την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Τραμπ μπορεί να διορίσει τα περισσότερα μέλη στο συμβούλιο της Fed, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και του αντιπροέδρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή