Υστατη προσπάθεια από την Monte dei Paschi να αποφύγει την κρατική διάσωση

Υστατη προσπάθεια από την Monte dei Paschi να αποφύγει την κρατική διάσωση

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την κρατική διάσωση, και το «κούρεμα» των μετόχων και ομολογιούχων που θα την συνοδεύει, θα καταβάλλει αυτή την εβδομάδα η Monte dei Paschi di Siena. H τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας θα εκδώσει νέες μετοχές με στόχο να αυξήσει τα εφάλαια της κατά 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους ενώ η ιταλική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί πακέτο διάσωσης για την Monte Paschi και άλλες μικρότερες τράπεζες ύψους 15 δισ. ευρώ και δηλώνει έτοιμη να το ενεργοποιήσει.

Η πώληση των νέων μετοχών αρχίζει από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης για τους θεσμικούς επενδυτές και μέχρι την Τετάρτη για τους υπάρχοντες μετόχους και για μικροεπενδυτές. Ποσοστό 65% των νέων μετοχών θα διατεθεί στους θεσμικούς επενδυτές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κυμαίνεται μεταξύ 1 και 24,9 ευρώ. Σύμφωνα με το Bloomberg η τιμή και ο συνολικός αριθμός μετοχών που θα πωληθούν θα καθοριστεί με βάση τη ζήτηση και την έκβαση της προσπάθειας ανταλλαγής ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης με μετοχές η οποία θα έχει ολοκληρωθεί επίσης την Τετάρτη. Οικονομικοί αναλυτές είναι απαισιόδοξοι για την έκβαση της προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης της Monte Paschi και ενδεικτικό της αβεβαιότητας που υπάρχει είναι το γεγονός ότι οι JPMorgan και Mediobanca που έχουν αναλάβει τον ρόλο συμβούλου για την διάθεση των μετοχών έχουν αρνηθεί να γίνουν ανάδοχοι της έκδοσης, δηλαδή να αγοράσουν όσες μετοχές τυχόν μείνουν απούλητες.

Η Ρώμη έτοιμη για κρατική διάσωση

Την προπερασμένη Παρασκευή η ΕΚΤ είχε απορρίψει το αίτημα της Monte Paschi να παραταθεί η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Η Ιταλός πρωθυπουργός κ. Πάολο Τζεντολόνι είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει ώστε να εγγυηθεί την σταθερότητα των τραπεζών και τις αποταμιεύσεις των πολιτών». Σύμφωνα με πληροφορίες της «La Repubblica» η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει σχέδιο κρατικής διάσωσης της Monte Paschi και τριών ακόμη μικρότερων τραπεζών στην περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της προβληματικής ιταλικής τράπεζας. Το πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει 15 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησης των Monte Paschi, Banca Carige, Veneto Banca και Popolare di Vicenza. Ποσό ύψους 80 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί ως εγγυήσεις ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των προβληματικών τραπεζών. Στόχος της Ρώμης είναι να παρέμβει δραστικά με την ελπίδα ότι θα σταματήσει την επέκταση της κρίσης από την Monte Paschi αρχικά στις μικρότερες προβληματικές τράπεζες και στην χειρότερη περίπτωση και σε μεγάλες υγιείς τράπεζες όπως η UniCredit και Intesa Sanpaolo. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι καταθέσεις της Monte Paschi έχουν μειωθεί κατά 6 δισ. ευρώ μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου. Οι φυγή καταθέσεων ήταν ύψους 2 δισ. ευρώ μετά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Ρέντσι και με συνέπεια να περιοριστούν δραματικά οι ελπίδες της Monte Paschi για ανακεφαλαιοποίηση από τις αγορές εξαιτίας της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. 

Ανησυχίες για ρευστότητα

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι καταθέσεις της Monte Paschi έχουν μειωθεί κατά 6 δισ. ευρώ μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου. Οι φυγή καταθέσεων ήταν ύψους 2 δισ. ευρώ μετά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Ρέντσι και με συνέπεια να περιοριστούν δραματικά οι ελπίδες της Monte Paschi για ανακεφαλαιοποίηση από τις αγορές εξαιτίας της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την Monte Paschi ένας από τους βασικούς λόγους που η ΕΚΤ αρνήθηκε την χορήγηση επέκτασης της προθεσμίας είναι οι ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας για την ρευστότητα και την κεφαλαιοποίησης της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας. Σύμφωνα με σενάριο προσομοίωσης κρίσης, στο πλαίσιο του οποίου η τράπεζα θα έχανε καταθέσεις ύψους 10 δισ. ευρώ σε διάστημα ενός μήνα, η ρευστότητα της Monte Paschi θα επαρκούσε μόλις για 29 ημέρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή