Επιφυλάξεις από Atlante για το σχέδιο διάσωσης Monte dei Paschi

Επιφυλάξεις από Atlante για το σχέδιο διάσωσης Monte dei Paschi

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές επιφυλάξεις τηρεί ένας από τους βασικούς συντελεστές του περίπλοκου σχεδίου διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena, θέτοντας σε κίνδυνο την επιτυχή υλοποίησή του, όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Μέχρι τα τέλη του έτους, η Monte dei Paschi καλείται να πουλήσει μετοχές 5 δισ. ευρώ και «κόκκινα» δάνεια 28 δισ. ευρώ.

Είναι πιθανόν να δοθεί το «πράσινο» φως σε ένα σχέδιο διάσωσης την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Reuters, αλλά, εάν αποσυρθεί το τραπεζικό ταμείο Atlante, τίθεται σε κίνδυνο το τριμερές σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi. «Είναι περίπλοκο σχέδιο και το Atlante είναι ένας από τους βασικούς παίκτες. Αν αποσυρθεί, θα καταρρεύσει η συμφωνία», εξηγεί ο Φραντσέσκο Καστέλι –διαχειριστής κεφαλαίων στην Banor Capital– στο Bloomberg. Tο σχέδιο άντλησης 5 δισ. ευρώ της Monte dei Paschi απαρτίζεται από τρία συγκοινωνούντα δοχεία: ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και απαλλαγή της τράπεζας από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 28 δισ. ευρώ.

Δεν έχουν βρεθεί ιδιώτες αγοραστές για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το Reuters. Ταυτόχρονα, η Quaestio Capital Management, η οποία διοικεί το τραπεζικό ταμείο Atlante, τηρεί «σοβαρές επιφυλάξεις» για τους όρους του δανείου, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της παλαιότερης τράπεζας στην Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δώσει προθεσμία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου για να εξασφαλίσει η Monte dei Paschi τα απαιτούμενα κεφάλαια και να απαλλαχθεί από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διαφορετικά, το ιταλικό κράτος θα προχωρήσει σε ένεση κεφαλαίων, αφού πρώτα γίνει αναγκαστική μετατροπή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης 4,1 δισ. ευρώ σε μετοχές. Αυτό συνεπάγεται απώλειες και για τους μικροεπενδυτές και πιθανή επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στη χώρα.

Η Monte dei Paschi di Siena έχει λάβει βραχυπρόθεσμο δάνειο 4,7 δισ. ευρώ από τις JPMorgan, Mediobanca, Credit Suisse και HSBC. Το δάνειο αυτό είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων 28 δισ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να τιτλοποιηθούν με απομείωση στα 9 δισ. ευρώ λόγω του κακού πιστωτικού ιστορικού τους. Ενδοιασμούς για την επιτυχή αποπεράτωση του σχεδίου διάσωσης της Monte dei Paschi έχει η Quaestio Capital Management του Atlante –όπου μέτοχοι είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Ιταλίας–, διότι όλα τα τιτλοποιημένα δάνεια των 9 δισ. ευρώ θα λειτουργούν ως εγγυήσεις για το δάνειο των 4,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Δηλαδή οι εγγυήσεις είναι διπλάσιες του δανείου. Το Atlante έχει συμφωνήσει να αγοράσει ένα κομμάτι αυτών των τιτλοποιημένων δανείων, της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Oμως, οι τέσσερις τράπεζες jPMorgan, Mediobanca, Credit Suisse και HSBC θα μπορούν να απαιτήσουν όλο το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, εάν δεν πληρωθεί το δάνειο των 4,5 δισ. ευρώ.

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τράπεζες και σύμβουλοι ασκούν πιέσεις στην Quaestio Capital Management για να δεχθεί τους όρους της συμφωνίας», σχολιάζει ο Φαμπρίτζιο Σπάγκνα, διοικητικό στέλεχος της Axia Financial Research, στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή