«Μαύρη» χρονιά το 2016 για τα ελβετικά ρολόγια

«Μαύρη» χρονιά το 2016 για τα ελβετικά ρολόγια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση που έχει πλήξει τις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών εντείνεται, με τον αριθμό τους να αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1984. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εξαγωγές υποχώρησαν τους δέκα πρώτους μήνες του έτους κατά 11%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κάμψη, δεδομένου ότι οι εξαγωγές μειώνονται επί 16 μήνες διαδοχικά. Μια πιο προσεκτική ματιά της πορείας των εξαγωγών τους μήνες που προηγήθηκαν αποδεικνύει την αδυναμία ανάκαμψής τους τη φετινή χρονιά.

Αρχικά η Ομοσπονδία Ελβετικών Ωρολογοποιών είχε καταγράψει για τον μήνα Σεπτέμβριο μείωση των εξαγωγών κατά 5,7%, δηλαδή στο 1,7 δισ. ελβετικά φράγκα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015. Πτώση κατά 14,9% παρατηρήθηκε επίσης σε ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα. Μειωμένη ζήτηση είχε καταγραφεί για εκείνο το διάστημα σε χώρες όπως η Ιταλία (-14,5%), η Γερμανία (-22,1%) και η Γαλλία (-22,1%), με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η υποτίμηση της λίρας λόγω του Brexit αύξησε το ενδιαφέρον των τουριστών για την αγορά ελβετικών ρολογιών.

Ισχυρό πλήγμα όμως υπέστησαν οι ελβετικές εταιρείες κατασκευής ρολογιών και τον μήνα Οκτώβριο, όταν οι εξαγωγές μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε μεγάλες εταιρείες ετοιμάζονται για απολύσεις εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Richemont, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει το εμπορικό σήμα και της Vacheron Constantin, προτίθεται να απολύσει 200 εργαζομένους, ενώ σε μείωση του εργατικού δυναμικού οδεύουν και η εταιρεία Cartier και η Vulcain. Σύμφωνα με δηλώσεις της Λούκα Σόλκα, αναλύτριας της επενδυτικής εταιρείας Exane BNP Paribas, στο πρακτορείο Bloomberg, ο μη αναμενόμενος χαμηλός αριθμός εξαγωγών που καταγράφηκε τον Οκτώβριο δεν δημιουργεί θετικές προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών μέχρι το τέλος του 2016.

Η υποχώρηση των εξαγωγών των ελβετικών ρολογιών δημιουργεί ανησυχίες ότι η ισχυρή βιομηχανία της χώρας χάνει μερίδια στην αγορά από την ανερχόμενη Apple Watch, με τα αποκαλούμενα «έξυπνα» ρολόγια. Πάντως, αναλυτές της ελβετικής τράπεζας Vontobel Bank, σε παλαιότερη ανάλυσή τους, εκτιμούσαν ότι η τεχνογνωσία της ελβετικής Swatch Group θα ανταγωνιστεί επάξια την Apple Watch σε πωλήσεις έξυπνων ρολογιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή