ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνειο 20 δισ. ευρώ για κρατική στήριξη των ιταλικών τραπεζών

Δάνειο 20 δισ. ευρώ για κρατική στήριξη των ιταλικών τραπεζών

Ακόμη και σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το ιταλικό Κοινοβούλιο για το κρατικό πακέτο των 20 δισ. ευρώ που αφορά τη διάσωση της Monte dei Paschi de Siena και άλλων προβληματικών μικρών τραπεζών της χώρας. Τα σχέδια της Monte dei Paschi για την άντληση 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στις αγορές, οδηγώντας την κυβέρνηση Τζεντιλόνι το βράδυ της Δευτέρας στην απόφαση να προωθήσει το κρατικό πακέτο διάσωσης των 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη προβληματικών τραπεζών. Μέχρι την Πέμπτη έχουν περιθώριο να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται ενθαρρυντικά, με την τοποθέτηση ενός δισ. ευρώ από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ να μην είναι ακόμη βέβαιη.

Αν το ιταλικό Κοινοβούλιο δώσει το «πράσινο» φως στο επίμαχο πακέτο διάσωσης, μπορεί να υπογραφεί το σχετικό διάταγμα έως την Παρασκευή. Ετσι, η Monte dei Paschi θα καταφέρει να υλοποιήσει το τριμερές σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησής της έως τα τέλη του έτους, που είναι η προθεσμία που έθεσε αμετάκλητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα υπάρξουν, ωστόσο, επιπτώσεις για τους ομολογιούχους, αν και φαίνεται πως οι καταθέσεις θα παραμείνουν καλά προστατευμένες. «Μπορεί να κριθεί αναγκαίο να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των αποταμιευτών, αν κλιμακωθούν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας. Tο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi απαρτίζεται από τρία συγκοινωνούντα δοχεία: ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και απαλλαγή της τράπεζας από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 28 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια στη Monte dei Paschi, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγκαστική μετατροπή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης 4,1 δισ. ευρώ σε μετοχές. Αν, όμως, δεν προλάβει η Monte dei Paschi να υλοποιήσει το τριμερές σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης έως τα τέλη του έτους και αναλάβει την κατάσταση η ΕΚΤ, τότε κινδυνεύουν και οι ανασφάλιστες καταθέσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικά επώδυνη σε μια χώρα όπου το πολιτικό σκηνικό είναι επισφαλές μετά την επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα και την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι από την πρωθυπουργία της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έλαβε την πρωτοβουλία για την «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» της Monte dei Paschi.

Μια θετική εξέλιξη στην υπόθεση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, ήταν η απόφαση της Quaestio Capital Management να μην αποσυρθεί από το σχέδιο τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων 28 δισ. ευρώ της τράπεζας. Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Quaestio Capital Management, που διαχειρίζεται το τραπεζικό ταμείο Atlante, ανακοίνωσε ότι διατηρεί «σοβαρές επιφυλάξεις» για τους όρους βραχυπρόθεσμου δανείου 4,7 δισ. ευρώ που παραχωρούν οι JPMorgan, Mediobanca, Credit Suisse και HSBC. Ομως το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι αποδέχθηκε τους όρους του βραχυπρόθεσμου δανείου και θα προχωρήσει στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων της Monte dei Paschi αντί 1,5 δισ. ευρώ.

Η Monte dei Paschi χρειάζεται το δάνειο των 4,7 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων 28 δισ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να τιτλοποιηθούν με απομείωση στα 9 δισ. ευρώ λόγω του κακού πιστωτικού ιστορικού τους. Οι επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η Quaestio Capital Management σε επιστολή της 17ης Δεκεμβρίου είναι ότι οι εγγυήσεις του βραχυπρόθεσμου δανείου είναι αρκετά αυστηρές σε σχέση με τις επενδύσεις του Atlante. Αν δεν πληρωθεί το βραχυπρόθεσμο δάνειο, οι JPMorgan, Mediobanca, Credit Suisse και HSBC θα έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν όλους τους τίτλους του Atlante. Διότι, σύμφωνα με τους όρους, το δάνειο των 4,7 δισ. ευρώ είναι εγγυημένο με τη συνολική αξία όλων των τιτλοποιημένων δανείων. Σημειωτέον ότι μέτοχοι του Atlante είναι οι ισχυρότερες τράπεζες και ασφαλιστικοί όμιλοι της Ιταλίας.