Και στη Γερμανία άρχισαν να συζητούν για κατάργηση των μετρητών

Και στη Γερμανία άρχισαν να συζητούν για κατάργηση των μετρητών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο κι αν η χρήση μετρητών είναι προσφιλής πρακτική στη Γερμανία, τα πράγματα αλλάζουν χάρη στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, αναφέρει η Deutsche Welle.

Για παράδειγμα, θεωρήστε ότι το «έξυπνο» κινητό σας είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα τηλέφωνο και ότι μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ως πορτοφόλι.

Οπότε, αντί να περιμένετε στο ταμείο του σούπερ μάρκετ να πληρώσετε ή αντί να προσπαθείτε να θυμηθείτε τον κωδικό της κάρτας σας, ο ταμίας απλώς σκανάρει το κινητό σας. Αυτή η προοπτική μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή, εφόσον οι άυλες πληρωμές (ή, αλλιώς, πληρωμές χωρίς μετρητά) συνηθίζονται σε πολλές χώρες.

Συγκεκριμένα, στην Ινδία καταργήθηκαν τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, ενώ σε πολλές σκανδιναβικές χώρες συνηθίζεται να πληρώνουν με κάρτα ακόμα και στο περίπτερο. Στη Γερμανία, το 75% των συναλλαγών γίνεται με μετρητά.

Οταν τον Μάρτιο η γερμανική κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, ξεκίνησε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση και διατυπώθηκαν πάρα πολλές ενστάσεις. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πού στοχεύουν αυτές οι ενέργειες;

Ενα επιχείρημα, το οποίο έχει διατυπωθεί αρκετά χρόνια πριν, είναι ότι με τις ψηφιακές συναλλαγές μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα η τρομοκρατία και το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Θα πρέπει, βέβαια, να εξετάσει κανείς και τι σημαίνει για τους απλούς καταθέτες η κατάργηση των χαρτονομισμάτων, επισημαίνει η Deutsche Welle. Αυτήν τη στιγμή το χρήμα στη Γερμανία είναι πολύ φθηνό και τα επιτόκια καταθέσεων ανύπαρκτα. Το να έχει κανείς τα χρήματά του στην τράπεζα δεν τον συμφέρει. Γι’ αυτόν τον λόγο το 2016 πουλήθηκαν περισσότερα από ποτέ ιδιωτικά θησαυροφυλάκια. Ενεκα τούτου, για τους καταναλωτές ήταν προτιμότερο να έχουν μετρητά στο σπίτι και να ξοδεύουν, παρά να έχουν καταθέσεις στην τράπεζα.

Αντίθετα, οι τράπεζες επιθυμούν ο κόσμος να διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς και να πληρώνει ψηφιακά, επειδή έτσι στηρίζεται η οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των μετρητών. Τέλος, η Ντανιέλα Τροχόφσκι από το Die Linke πιστεύει, επίσης, ότι οι συναλλαγές μέσω καρτών θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης των μετρητών, αλλά προτείνει ένα ανώτατο όριο συναλλαγών μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ. Ενα τέτοιο ποσό δεν θα επηρέαζε, άλλωστε, την καθημερινότητα των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή