ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Exxon Mobil, ENI, Total οι έρευνες στα τρία «τεμάχια» της κυπριακής ΑΟΖ

se-exxon-mobil-eni-total-oi-ereynes-sta-tria-temachia-tis-kypriakis-aoz-2166807

Σε τρεις κολοσσούς, μεταξύ των οποίων και η Exxon-Mobil της οποίας ηγείτο ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Τραμπ Τεξ Τίλερσον, αναμένεται να ανατεθούν οι έρευνες σε τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανακοίνωσε, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού στην Κύπρο,  ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το τεμάχιο 6 ανατίθεται στην κοινοπραξία ENI – Total, το τεμάχιο 8 ανατίθεται στην ιταλική ΕΝΙ και για το 10 επιλέχθηκε η κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum.

Ειδικά για το τεμάχιο 10, όπου επικράτησε η Exxon σε συνεργασία με την εταιρεία του Κατάρ, δόθηκε μάχη κάτι που έκανε τον κ. Λακκοτρύπη να σχολιάσει ότι από το ενδιαφέρον που κατεγράφη διαφαίνεται ότι έχει μεγάλες προοπτικές. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ο κύκλος των τελικών διαπραγματεύσεων με τους προτιμητέους ομίλους, προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία και η έναρξη ερευνών στα εν λόγω σημεία της κυπριακής ΑΟΖ.

«Το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του. Βεβαίως με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου αλλά το γεγονός ότι λάβαμε αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα, μας αφήνουν συγκρατημένα αισιόδοξους», επεσήμανε ο κύπριος Υπουργός, διευκρινίζοντας πως στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις με τους ομίλους να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει όλους τους όρους τους οποίους είναι δημοσιευμένοι στο έγγραφο του διαγωνισμού και ήταν βάση των κριτηρίων αξιολόγησης στην οποία λήφθηκε η απόφαση και θα κατατείνει στη βελτίωση των όρων υπέρ του κυπριακού δημοσίου.

Το κάθε συμβόλαιο έρευνας είναι διάρκειας επτά ετών που χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη και η τρίτη είναι δύο χρόνια.  Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έναρξης γεωτρητικού προγράμματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης είναι ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρίας και αυτό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση των προτάσεων.