Στο 1:1 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου το 2017

Στο 1:1 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου το 2017

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την ισοτιμία 1:1 με το δολάριο οδεύει το ευρώ για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια, εξαιτίας των μαζικών εκροών κεφαλαίων από την Ευρωζώνη.

Οι χαμηλές αποδόσεις της Ευρωζώνης έχουν στρέψει τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία άλλων χωρών και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ, καθώς έχει μεσολαβήσει η ενίσχυση του δολαρίου μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, προσελκύει τους επενδυτές η ανοδική πορεία των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, κυρίως μετά την απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου.

Στοιχεία της ΕΚΤ καταδεικνύουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 η Ευρωζώνη κατέγραψε ρεκόρ εκροών κεφαλαίων. Στη διάρκεια αυτών των 12 μηνών, επενδυτές της Ευρωζώνης απέσυραν κεφάλαια 497,5 δισ. ευρώ από μετοχές και ομόλογα της Ευρωζώνης και τα τοποθέτησαν σε περιουσιακά στοιχεία άλλων χωρών. Από την αρχή του έτους, άλλωστε, διεθνείς επενδυτές πούλησαν περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης, αξίας 31,3 δισ. ευρώ. Το άθροισμα των εκροών ανήλθε έτσι στα 528,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1999 και την εισαγωγή του ευρώ στις χρηματαγορές.

«Υπάρχουν πολλές αποκλίσεις ανάμεσα στην πολιτική της Fed και σε εκείνη της ΕΚΤ και οι οικονομίες των δύο αυτών πλευρών ακολουθούν διαφορετική κατεύθυνση», σχολίασε, μιλώντας στη Wall Street Journal, ο Νεντ Ράμπελτιν της TD Securities. Ο εν λόγω οικονομολόγος συγκαταλέγεται σε εκείνους που πιθανολογούν υποχώρηση του ευρώ ακόμη και κάτω από την 1:1 ισοτιμία προς το δολάριο εντός του 2017. Αναλυτές της Morgan Stanley και της Goldman Sachs προβλέπουν ότι τα δύο νομίσματα θα έχουν εξισωθεί έως τα τέλη του 2017. Η Deutsche Bank, όμως, εκτιμά πως το ευρώ θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2017, ίσως στο 0,95 δολάριο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων εκροών κεφαλαίων. Οπως, πάντως, επισημαίνει η WSJ, μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η Fed δεν είχε ακόμη προχωρήσει στη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων, οι περισσότεροι αναλυτές έβλεπαν το ευρώ στο 1,057 δολάριο έως τα τέλη του 2017, κοντά στα σημερινά επίπεδα. Μεσολάβησε όμως η εκτίναξη του δολαρίου κατά 2,5%, όταν η Fed μίλησε για τρεις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2017, ενώ τον Οκτώβριο αναφερόταν σε δύο.

Εν τω μεταξύ, η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και των δεκαετών γερμανικών ομολόγων είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τουλάχιστον 25 ετών. Η απόδοση των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων έχει φτάσει στο 2,566%, έναντι του μόλις 0,27% των δεκαετών γερμανικών. Αναλυτές όπως ο Τζορτζ Σαραβέλος της Deutsche Bank προεξοφλούν πως το δολάριο θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά. Κι ενώ η αποδυνάμωση του νομίσματος μπορεί να γίνει δεκτή με ικανοποίηση στην Ευρωζώνη, επειδή αναβαθμίζει την ανταγωνιστικότητά της, η ενίσχυση του δολαρίου αναμένεται να έχει πολλές και διάφορες επιπτώσεις. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η ανατίμηση του δολαρίου συνεπάγεται αύξηση του πληθωρισμού σε άλλες χώρες και πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές των αμερικανικών επιχειρήσεων. Βαρύτερες αναμένεται να είναι, πάντως, οι επιπτώσεις για τις αναδυόμενες αγορές που συνήθως δανείζονται σε δολάρια και βλέπουν το χρέος τους να διογκώνεται.

Οπως, όμως, τονίζει η WSJ, δεν είναι η πρώτη φορά που οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν εξίσωση του ευρώ με το δολάριο και ως εκ τούτου ενδέχεται να αστοχήσουν εκ νέου. Αυτήν τη φορά δεν επικρατεί, άλλωστε, συναίνεση σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για περαιτέρω υποχώρηση. Και αυτό γιατί έχει προηγηθεί η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, με παράλληλη, όμως, μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών από τα 80 δισ. στα 60 δισ. ευρώ. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως οποιαδήποτε ένδειξη ότι επίκειται μείωση του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή