H EKT χαμηλώνει τον πήχυ για επιπλέον μέτρα στήριξης το 2017

H EKT χαμηλώνει τον πήχυ για επιπλέον μέτρα στήριξης το 2017

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υπερβεί το 1% στα τέλη του 2016, φθάνοντας σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί στα τέλη του 2013. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχύνει τον βηματισμό της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τελευταία ενημερωτική της αναφορά τον Δεκέμβριο. «Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας δραστηριότητας εξακολουθούν να αποτυπώνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά με τον ρυθμό που εμφάνιζε τα χρόνια πριν από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση», επισήμανε το τραπεζικό ίδρυμα και συνεχίζει: «Η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται πως διατηρεί την ταχύτητά της στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ οι αναδυόμενες αγορές άφησαν πλέον πίσω τις κακές εποχές και αρχίζουν να ενδυναμώνονται».

Παρά ταύτα, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να σκιάζονται από δυσμενή στοιχεία, όπως παρατηρεί η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις χαμηλές τιμές των πρώτων υλών που μειώνουν τα έσοδα των εξαγωγέων, στην ανάγκη εξισορρόπησης της κινεζικής οικονομίας και στην πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακινδυνεύει να διατηρήσει μια πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, ενόψει της ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είχε καταψηφίσει τη λήψη περισσότερων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στην τελευταία συνεδρίαση του 2016, που έγινε πριν από λίγες μέρες. Ο ίδιος φοβάται ότι, αν σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν προβλεφθεί δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας, η ΕΚΤ θα απομείνει με την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, την περίοδο ακριβώς που πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Επιπροσθέτως, απηύθυνε έκκληση στα υπόλοιπα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αισθάνονται φόβο μπροστά στην προοπτική αύξησης του κόστους δανεισμού – πόσο μάλλον, όταν μέχρι στιγμής η χαλαρή νομισματική της πολιτική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, δηλαδή δεν αναζωογόνησε την οικονομία της Ευρωζώνης. Πάντως, στην τελευταία της ενημέρωση του Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε ότι στο πλαίσιο της εντολής της είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο έχει στη διάθεσή της, αν παραστεί ανάγκη. Τέλος, επισήμανε μία ακόμα φορά ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν το… καλούν οι περιστάσεις, μπορεί να τροποποιηθεί σε μέγεθος και σε διάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή