Αποψη: Η Μέρκελ, η τρομοκρατία και οι αλυσιδωτές συνέπειες

Αποψη: Η Μέρκελ, η τρομοκρατία και οι αλυσιδωτές συνέπειες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​​πορεί το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη; Ενδεχομένως… Είναι η πρώτη φορά που μια τρομοκρατική επίθεση βάζει άμεσα πολιτικά στο στόχαστρο την Αγκελα Μέρκελ και την προκαλεί ευθέως να ξαναδεί τις προτεραιότητες στην ατζέντα της, ως το κέντρο των αποφάσεων όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Δοκιμάζει της αντοχές της, την πολιτική της όσον αφορά το μεταναστευτικό, όσον αφορά τις μεγάλες ελλείψεις στα θέματα της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και τη στάση της, που είναι αναγκασμένη να τηρήσει, πιο βραχυπρόθεσμα, ενόψει της προεκλογικής περιόδου, η οποία ξεκινάει στη χώρα της τους επόμενους μήνες.

Ολες οι πιθανότητες είναι ανοικτές και η Ευρώπη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, εν μέσω μάλιστα ενός διογκούμενου εθνικιστικού και ξενοφοβικού κλίματος και μιας παρατεταμένης πολιτικής ρευστότητας που απλώνεται από την Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία και την Ισπανία. Οι αβεβαιότητες επιτείνονται, συνεπώς οι κίνδυνοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλιμακώνονται. Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, κατ’ αρχάς, αναγκάζει τη Γερμανίδα καγκελάριο να αμυνθεί, ενδεχομένως να αλλάξει και την ανοικτή (και ορθή) γραμμή που εξέφραζε σταθερά για το μεταναστευτικό, για καθαρά τώρα προεκλογικούς λόγους. Μια, όμως, πιο εθνοκεντρική σκληρή γραμμή, η οποία πιθανότατα θα της δώσει πόντους στο εσωτερικό μέτωπο, μπορεί να διογκώσει τις ξενοφοβικές συμμαχίες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διευκολύνοντας τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεμελίων, της ανοικτής κοινωνίας και της ενιαίας ταυτότητας θα επιταχυνθεί. Η παρούσα συγκυρία αποτελεί ένα ισχυρό crash test για την (Ευρωπαία) κυρία

Μέρκελ… Αναμφισβήτητα.

Υπό το πρίσμα αυτό, λοιπόν, η ευρωπαϊκή συνείδηση, η λογική και η πολιτική διορατικότητα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια ενίσχυση των κοινών πολιτικών για την Ευρώπη, ειδικότερα όσον αφορά στα μείζονα ζητήματα του μεταναστευτικού και της εσωτερικής ασφάλειας. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρξουν γενναίες πρωτοβουλίες κυρίως από το Βερολίνο, αυτό είναι μία ακόμα πολιτική πρόκληση απέναντι στην τρομοκρατία. Χρειάζεται πολύ σφικτή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και, παράλληλα, δημιουργία ικανών υπερεθνικών μηχανισμών, αλλά κάτι τέτοιο δυστυχώς φαντάζει πολύ δύσκολο μέσα σε αυτή την πολιτική τρικυμία που κληροδοτεί το 2016 στο νέο έτος. Οι επιπτώσεις δεν θα είναι αμελητέες, ούτε φυσικά και για τις οικονομίες της Ευρώπης. Η εσωστρέφεια και ο εθνοκεντρισμός φυσικό είναι να αποδυναμώσουν κάθε προοπτική επενδύσεων, μεταφοράς πόρων και ανάπτυξης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στο σταυροδρόμι αυτό, φανερό είναι ότι περισσότερο ευάλωτες καθίστανται οι μικρότερες και σχετικά ασθενείς οικονομικά χώρες, πολλώ δε μάλλον η Ελλάδα που αποτελεί το ευρωπαϊκό σύνορο και δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από τα κύματα των μεταναστών, τις συνέπειες μιας ανύπαρκτης ουσιαστικά ευρωπαϊκής στρατηγικής. Η Ελλάδα χρειάζεται να είναι δεμένη και σωστά συστοιχισμένη, με την Ευρώπη και τις πολιτικές συμμαχίες της, και όχι μόνο με επίκεντρο το προσφυγικό. Είναι κυρίαρχη επιλογή επιβίωσης, η Ελλάδα θέλει στήριξη, καθώς το παιχνίδι στην ευρωπαϊκή σκακιέρα παίρνει διαστάσεις μεγάλες και γίνεται πραγματικά εξαιρετικά πολύπλοκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή