Τρομοκρατία και πολιτική αβεβαιότητα «χτυπούν» την τουρκική οικονομία

Τρομοκρατία και πολιτική αβεβαιότητα «χτυπούν» την τουρκική οικονομία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύτατες είναι οι επιπτώσεις της τρομοκρατίας, αλλά και της πολιτικής αστάθειας για την εξαρτημένη από τον τουρισμό οικονομία της Τουρκίας, που επιβραδύνεται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Δεν φαίνεται, άλλωστε, να επιστρέφει στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος μέσα στην επόμενη τριετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου Moody’s, το τουρκικό ΑΕΠ δεν πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο από 2,7% τα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για ανάπτυξη που υστερεί εμφανώς αν συγκριθεί με τους ρυθμούς της τάξης του 5,5%, με τους οποίους αναπτυσσόταν κατά την περίοδο 2010-2014.

Εχει προηγηθεί συρρίκνωση 1,8%, που σημείωσε το τουρκικό ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2016, τους πρώτους τρεις μήνες αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Το μέγεθος του πλήγματος γίνεται εμφανές αν συγκριθεί με την ανάπτυξη 5,9% που είχε σημειώσει η τουρκική οικονομία το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, αλλά και με την κατά 4,5% αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ τα δύο αμέσως προηγούμενα τρίμηνα του έτους. Η συρρίκνωση αντανακλά το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός, εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και του επιδεινούμενου κλίματος βαθιάς πολιτικής κρίσης στη χώρα. Και αυτό γιατί ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 13% του τουρκικού ΑΕΠ. Παράλληλα, οι επενδύσεις στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 50% μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί περίπου 17% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Μιλώντας, πάντως, χθες στο δίκτυο NTV, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ τόνισε ότι τους τελευταίους 11,5 μήνες οι καθαρές εισροές κεφαλαίων στη χώρα έφθασαν τα 1,6 δισ. δολάρια, παρά τη δυσανάλογα αρνητική εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος επισημαίνει στους επενδυτές πως «η Τουρκία διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση, παρά τα προβλήματα». Οπως ο ίδιος τόνισε, το 2016 υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο έτος για την Τουρκία, καθώς υπήρξαν διπλωματική κρίση με τη Ρωσία, μεγάλη αστάθεια στις διεθνείς αγορές, απόπειρα πραξικοπήματος και κλιμακούμενη ανασφάλεια, και όμως «η οικονομία της Τουρκίας επέδειξε μεγάλη αντοχή».

Σημειωτέον ότι ανάμεσα στην τουρκική και στη ρωσική οικονομία υπάρχει στενή σχέση αλληλεξάρτησης, που ενδεχομένως υποκίνησε την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Η τουρκική οικονομία έχει, άλλωστε, πληγεί τους τελευταίους μήνες από μιαν άλλη μορφή οικονομικής αιμορραγίας, καθώς, εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου, την εγκαταλείπει το ξένο κεφάλαιο, από το οποίο εξαρτάται για την κάλυψη των ελλειμμάτων της. Στη χθεσινή του ομιλία ο κ. Σιμσέκ παραδέχθηκε ότι ορισμένες επιχειρήσεις στην Τουρκία πάσχουν από έλλειψη συναλλάγματος και τόνισε πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να τις στηρίξει σε αυτό το ζήτημα. Πρόβλεψε, πάντως, πως το νέο έτος η χώρα θα αρχίσει να επωφελείται από τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, με σκοπό την αναθέρμανση των επενδύσεων.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η τουρκική κυβέρνηση εξήγγειλε, μεταξύ άλλων μέτρων, αύξηση 15% των δαπανών για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης αλλά και τη δημιουργία ταμείου με κεφάλαια 73 δισ. δολαρίων, το οποίο θα αναλάβει τη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει δεσμευθεί ότι το εν λόγω ταμείο θα έχει τις εγγυήσεις του υπουργείου Οικονομικών για να αυξήσει σημαντικά τις πιστώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή