Νέα συνταγή Μόντι κατά «μαύρου» χρήματος

Νέα συνταγή Μόντι κατά «μαύρου» χρήματος

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 και των 1.000 ρουπίων, πολλοί αναλυτές προσπαθούν να μαντέψουν ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση της Ινδίας, στο πλαίσιο αυτής της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Μόντι αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές του για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, εφαρμόζοντας ανορθόδοξα μέτρα, όπως, για παράδειγμα, την κατάργηση του φόρου εισοδήματος και την αντικατάστασή του από έναν φόρο για τις τραπεζικές συναλλαγές. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί πρόταση ενός μικρού οργανισμού που εδρεύει στην πόλη Πούνε της Ινδίας και ονομάζεται Αρθακράντι (Arthakranti). Στόχος του εν λόγω οργανισμού είναι η προώθηση ριζικών αλλαγών όσον αφορά τον μηχανισμό είσπραξης φόρων στην Ινδία. Η Αρθακράντι υποστηρίζει τον περιορισμό της χρήσης χαρτονομισμάτων και την αντικατάσταση όλων των φόρων από έναν ενιαίο φόρο.

Επίσης προτείνει την επιβολή φόρου 2% σε κάθε τραπεζική συναλλαγή. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη απόσυρση μεγάλων ποσών σε χαρτονομίσματα ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή για την υλοποίηση του σχεδίου της Αρθακράντι. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επενδυτικής εταιρείας Ambit Capital, η δραστική μείωση των χαρτονομισμάτων στρέφει τους πολίτες στις τράπεζες, ενώ παράλληλα κάθε τραπεζική συναλλαγή φορολογείται. Με άλλα λόγια, αν δεν ξοδεύεις και δεν συναλλάσσεσαι, δεν πληρώνεις φόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή