Η κινεζική αγορά ομολόγων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αντέδρασαν πολύ θετικά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των εγχώριων χρηματιστηριακών αγορών, ελπίζοντας ότι έτσι θα λύνονταν τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας. Πέρυσι, όμως, οι αγορές κατέρρευσαν.

Σήμερα μία ακόμη ταχέως επεκτεινόμενη αγορά της Κίνας εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια. Πρόκειται για την αγορά ομολόγων, που αποτιμάται στα 9 τρισ. δολάρια. Οι τιμές των κρατικών και εταιρικών ομολόγων έχουν παρουσιάσει μεγάλη πτώση στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, προκαλώντας την αναστάτωση των αγορών, με αποτέλεσμα να θέτει κάποιους περιορισμούς η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Η πτώση των τιμών στα ομόλογα οδηγεί σε άνοδο του κόστους δανεισμού, σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερες εταιρείες χρειάζονται κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά ένα μέρος, η Κίνα απλώς αντιδρά στις επιδράσεις που ασκούνται σε διεθνές επίπεδο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει την επαναφορά των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε υψηλότερα και πιο φυσιολογικά επίπεδα, και πολλοί αναμένουν πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες δημοσιονομικές δαπάνες. Οπότε οι επενδυτές πωλούν ομόλογα σε όλον τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, όμως, η Κίνα δίνει τη δική της πάλη για την επίλυση προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας. Η υποχώρηση των τιμών στα ομόλογα πηγάζει, επίσης, από τις προσπάθειες της Κίνας να κλείσει τις κάνουλες μιας αφθονίας στη ρευστότητα και να αποτρέψει το σκάσιμο «φούσκας» σε γκρίζες και αδιαφανείς αγορές. Αν συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες, οι τιμές των ομολόγων θα συνεχίσουν να υποχωρούν. «Η προσαρμογή αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», σχολιάζει ο Μιάο Ζουοχίνγκ, συνεταίρος της FXM Brothers Fund, που έχει έδρα στη Σαγκάη και διαπραγματεύεται ομόλογα, μετοχές και προθεσμιακά συμβόλαια. «Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν τα χρήματα αρχίσουν να τοποθετούνται σε πιο διαφανή “σημεία” της οικονομίας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Τουλάχιστον 40 εταιρείες έχουν αναβάλει ή ακυρώσει την έκδοση ομολόγων, αντί να ριψοκινδυνεύσουν την καταβολή υψηλών επιτοκίων ή μια αποτυχημένη έκδοση. Μεταξύ αυτών ήταν η Jiangsu Sumec Group Corporation, εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων, από εργαλεία κηπουρικής μέχρι εξαρτήματα αυτοκινήτου. Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη πως δεν θα προχωρήσει με την πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων 130 εκατ. δολαρίων.

«Λόγω των πρόσφατων και σχετικά υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές χρέους, η εταιρεία μας ακύρωσε την έκδοση», ανακοίνωσε η Jiangsu Sumec Group.

Τα δύο τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει λάβει μέτρα για να ενθαρρύνει τη δημιουργία εύρωστων αγορών σε μετοχές και ομόλογα, ούτως ώστε επενδυτές και όχι πολιτικοί ή κρατικές επιχειρήσεις να ηγούνται της ροής του χρήματος στην οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έκδοση ομολόγων εκτοξεύθηκε 47% το πρώτο 11μήνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό που δεν αντιλήφθηκε και δεν υποψιάστηκε το Πεκίνο ήταν η έκρηξη της κερδοσκοπίας στη διαπραγμάτευση των αγορών. Τώρα, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αναχαιτίσει την κατάσταση. Πρόσφατα, Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στους Financial News, μια εφημερίδα που ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας, ότι στις αξιολογήσεις για τη φερεγγυότητα των τραπεζών θα συμπεριληφθούν οι μονάδες διαχείρισης πλούτου.

Εν τούτοις, ο κ. Μιάο της FXM Brothers Fund προέβλεψε πως θα εξακολουθούν να ρευστοποιούνται θέσεις στα τα εταιρικά ομόλογα. «Οταν σκάσει η “φούσκα” στα εταιρικά ομόλογα, θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η προσαρμογή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή