Κέρδη το 2017 από μετοχές, εμπορεύματα, δολάριο

Κέρδη το 2017 από μετοχές, εμπορεύματα, δολάριο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζήτηση αποδόσεων σε εναλλακτικές επενδύσεις και επιλεγμένες αναδυόμενες αγορές προκρίνουν οι διαχειριστές κεφαλαίων για όσα χαρτοφυλάκια είναι διατεθειμένα να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο. Και αυτό διότι, παρά τις προσδοκίες για διεύρυνση των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας και επιστροφή σε ένα ήπια πληθωριστικό περιβάλλον, οι αποτιμήσεις, τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων, στις ανεπτυγμένες οικονομίες κρίνονται ιδιαίτερα απαιτητικές.

Με το 2017 να χαρακτηρίζεται, παράλληλα, έτος αυξημένου πολιτικού ρίσκου, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, οι asset managers εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά στη δυνατότητα επίτευξης καλών αποδόσεων από συμβατικές τοποθετήσεις. Επιπλέον η πλειονότητά τους αναμένει πιέσεις στα ομόλογα και άνοδο των αποδόσεών τους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει ή αναμένεται να αρχίσουν την ομαλοποίηση της νομισματικής τους πολιτικής και την απόσυρση των έκτακτων μη συμβατικών μέτρων, όπως η ποσοτική χαλάρωση.

Οι προσδοκίες των διαχειριστών για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενάμισι έτους και οι αντίστοιχες για τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, μεταξύ εκατοντάδων fund managers, με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση πάνω από 500 δισ. δολάρια.

Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg για τη συμπεριφορά της Wall Street, το 2017 διαβλέπει άνοδο της τάξης του 4% σε ορίζοντα δωδεκαμήνου για τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, ενώ για την Ευρώπη και τον δείκτη Stoxx Europe 600 μόλις 1,5%. Είναι χαρακτηριστικό πως η Goldman Sachs μιλάει για απουσία επενδυτικών ευκαιριών στις βασικές επενδυτικές κατηγορίες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, παρά το ότι αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης σε αυτές. Στρέφει έτσι την προσοχή της στην Ασία, εξαιρώντας την Ιαπωνία, όπου και εκτιμά πως μπορεί να επιτευχθούν αποδόσεις της τάξης του 12,5% από χρηματιστηριακές θέσεις. Διαβλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 4% και για τις τιμές επιλεγμένων αμερικανικών επιχειρηματικών ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (junk), των οποίων οι εκδότες μπορεί να επωφεληθούν από την αναμενόμενη βελτίωση της οικονομίας. Η Goldman προβλέπει όμως και μεγάλη ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, έως και 10%, και πιέσεις στην αξία των γερμανικών ομολόγων.

Πιο αισιόδοξη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζεται η Morgan Stanley, που τοποθετεί τον στόχο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη MSCI Europe στα τέλη του 2017 σε επίπεδα 8% υψηλοτέρα από τα τρέχοντα και προβλέπει άνοδο 9% για τον βρετανικό FTSE 100. Εκτιμά πως θα ενισχυθεί σημαντικά κατά 12% η επιχειρηματική κερδοφορία των ευρωπαϊκών εισηγμένων που συμμετέχουν στους δείκτες της και αναμένει ήπια ανάκαμψη της κερδοφορίας και στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Η άνοδος του πληθωρισμού, η βελτίωση της ανάπτυξης και οι επακόλουθα υψηλότερες αποδόσεις, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δηλαδή για τα ομόλογα ,αναμένεται να ευνοήσουν τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ομως οι αγορές έχουν αρχίσει ήδη να προεξοφλούν αυτό το σενάριο και σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch μεταξύ εκατοντάδων fund managers στα μέσα Δεκεμβρίου, οι long θέσεις σε τραπεζικές μετοχές διεθνώς είναι ένα από τα πιο «συνωστισμένα» στοιχήματα των επενδυτών.

Εξάλλου υπεραγορασμένες κρίνονται, κατά την εκτίμηση πολλών οίκων, και οι κυκλικές μετοχές, μετοχές εταιρειών που ευνοούνται από την οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι επενδυτές έχουν σπεύσει να την προεξοφλήσουν.

Η Bank of America Merrill Lynch τοποθετείται, όπως και η Goldman, πιο κοντά σε εναλλακτικές επιλογές και για το 2017, προκρίνει μεν long θέσεις στις μετοχές, αλλά και στα ακίνητα, στα εμπορεύματα και στο δολάριο, ενώ δηλώνει short στα ομόλογα, όπου αναμένει πιέσεις των αξιών. «Εκτιμούμε πως πρώτη φορά από το 2006 δεν θα έχουμε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις χώρες των G7 και πως τόσο τα επιτόκια όσο και ο πληθωρισμός θα κινηθούν υψηλότερα από ό,τι περιμένουν οι αγορές», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή