Ρώμη κατά ΕΚΤ για το κεφαλαιακό έλλειμμα της Monte dei Paschi

Ρώμη κατά ΕΚΤ για το κεφαλαιακό έλλειμμα της Monte dei Paschi

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Monte dei Paschi να ανακεφαλαιοποιηθεί με σχεδόν 9 δισ. ευρώ, αντί για 5, που ήταν ο στόχος προηγουμένως. Η Ρώμη εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν εξήγησε για ποιους λόγους αναθεώρησε σε τόσο μεγάλο βαθμό την προηγούμενη εκτίμησή της για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ της επιθυμίας της ιταλικής κυβέρνησης να περιορίσει κατά το δυνατόν την έκταση του «κουρέματος» που θα υποστούν οι πιστωτές της Monte dei Paschi, ώστε να περιορίσει και τον πολιτικό αντίκτυπο και την απαίτηση του Βερολίνου να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι ευρωπαϊκοί κανόνες, που προβλέπουν ότι κρατική διάσωση τραπεζών μπορεί να γίνεται μόνο στην έσχατη περίπτωση και αφού έχει προηγηθεί το «κούρεμα» των πιστωτών.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να συζητήσει με την Ιταλία τους λόγους για τους οποίους η Monte dei Paschi χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα εκτιμούσε προηγουμένως, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, εκφράζοντας την κατάπληξή του για την αναθεώρηση του ελλείμματος. Ακόμη πιο επικριτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι δεν εξήγησε σαφώς τους λόγους για την αύξηση του κεφαλαιακού ελλείμματος. «Θα ήταν χρήσιμο να λάβουμε πρόσθετες πληροφορίες από την εποπτική αρχή της ΕΚΤ σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του κεφαλαιακού ελλείμματος», είπε την Πέμπτη ο κ. Παντοάν στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. «Εκτός από μία επιστολή πέντε γραμμών και τριών αριθμών, θα ήταν χρήσιμο να δοθούν ορισμένες πληροφορίες. Αδιαφανείς κινήσεις χωρίς εξηγήσεις οδηγούν ορισμένους ανθρώπους να σκεφτούν ότι κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών. Μετά τη σημαντική αύξηση του κόστους διάσωσης, η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει 6,5 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Monte dei Paschi και τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «κούρεμα» των θεσμικών επενδυτών που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ΕΚΤ είχε εκτιμήσει πως η Monte dei Paschi χρειάζεται νέα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, βασιζόμενη στις τραπεζικές δοκιμασίες του καλοκαιριού, οι οποίες είχαν διενεργηθεί με στοιχεία έως τα τέλη του 2015. Ακολούθησε η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της τράπεζας στη διάρκεια του 2016 και, πλέον, η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι η Monte dei Paschi θα καλύπτει το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας 8% στο δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έχει εξηγήσει γιατί μέχρι πριν από δύο εβδομάδες θεωρούσε πως επαρκούσαν 5 δισ. ευρώ.

Ενστάσεις Βερολίνου

ΕΚΤ και Κομισιόν θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες μέχρι να αξιολογήσουν το ιταλικό σχέδιο διάσωσης, ανέφερε ο κ. Παντοάν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι ενστάσεις του Βερολίνου, το οποίο μάλλον θεωρεί υπερβολικά γενναιόδωρη την αντιμετώπιση των πιστωτών της Monte dei Paschi. «Η ΕΚΤ και η Κομισιόν πρέπει να ελέγξουν και να διασφαλίσουν ότι οι ιταλικές αρχές θα σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μπορεί να αποτελέσει λύση μόνο σε έκτακτη περίπτωση και σε πολύ αυστηρό πλαίσιο, πρόσθεσε. Ανάλογες ενστάσεις είχε εκφράσει την Τρίτη και ο κ. Γενς Βάιντμαν, κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, ο οποίος αμφέβαλε κατά πόσον είναι φερέγγυα η Monte dei Paschi. Στην περίπτωση που η ΕΚΤ εκτιμούσε πως η τράπεζα δεν είναι φερέγγυα, τότε το «κούρεμα» των επενδυτών θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Οπως και τα προβλήματα της ιταλικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή