Οι Βρετανοί βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται

Οι Βρετανοί βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η εισοδηματική ανισότητα στη Βρετανία έχει περιοριστεί, οι εργαζόμενοι σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενή θέση κυρίως λόγω της στασιμότητας των εισοδημάτων τους σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) της Βρετανίας, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,2% στις 26.332 λίρες το δωδεκάμηνο μέχρι τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή όμως η άνοδος δεν παρουσιάζει επί της ουσίας τις πραγματικές διαφορές που διακρίνονται ανάμεσα στους εργαζόμενους των οποίων το εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2%, σε σχέση με τους συνταξιούχους που λαμβάνουν αυξήσεις της τάξης του 3,2%. Μια τέτοια εξέλιξη καταδεικνύει ότι το μέσο εισόδημα των εργαζομένων εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 1,2% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την Κλόντια Γουέλς, επικεφαλής της ανάλυσης εισοδήματος και δαπάνης των νοικοκυριών στο ONS, «τα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι υψηλότερα από το ανώτατο επίπεδό τους προ κρίσης συνολικά, αλλά δεν είναι όλοι καλύτερα οικονομικά». Η συγκεκριμένη έκθεση έρχεται μετά την εκτίμηση του Ινστιτούτου Φορολογικών Ερευνών ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη περίοδο εισοδηματικής στασιμότητας των τελευταίων 70 χρόνων, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η χαμηλή παραγωγικότητα μείωσαν τον μισθό τους. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αυξημένη ανισότητα στη Βρετανία έχει οδηγήσει και στην άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων, οι οποίες ενίσχυσαν την πρόθεση ψήφου υπέρ του Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή